A ”învins” la plagiat toți PSD-iștii: cine îi cere demiterea din guvernul Orban și de ce

Autor: Puiu Alexandru - 06:30, 15 ian. 2020

La capitolul performanță la plagiat, Bogdan Despescu s-ar putea să fi maestru la această îndeletnicire, având în vedere că a fost prins de patru ori ”cu mâța-n sac”.

Ludovic Orban se află într-o situație foarte delicată, având în vedere că l-a numit la loc de cinste în Ministerul Afacerilor Interne pe Bogdan Despescu. Din păcate pentru PNL-ist, nu a durat mult până când a ieșit la iveală talentul de plagiator al secretarului de stat în MAI.

În consecință, cinci organizații civice i-au cerut lui Orban demiterea din funcție a lui Despescu și definirea unor măsuri concrete pentru evitarea acestor situații penibile pe viitor. Trebuie neapărat implementat un sistem pentru oprirea ”fabricii de impostură din universități”.

https://static.playtech.ro/stiri/wp-content/uploads/2020/01/orban-versus-plagiat.jpg

Conform Agerpres, scrisoarea deschisă adresată premierului este semnată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Centrul pentru Resurse Civice (CRC), Centrul Raţiu pentru Democraţie, Consiliul Tineretului din România (CTR) şi Societatea Academică din România (SAR).

În documentul cu pricina i se atrage atenția premierului asupra promisiunilor pe care le-a făcut în trecut legate de evitarea plagiatorilor. Organizaţiile reamintesc că, în programul votat în Parlament, același care i-a adus la guvernare pe liberali, existau două măsuri care vizau „recredibilizarea studiilor doctorale şi dezvoltarea activităţilor de cercetare prin implicarea specialiştilor din ţară şi din străinătate pentru eliminarea culturii plagiatului şi creşterea calităţii, conform standardelor internaţionale”, respectiv „demararea imediată a evaluării şcolilor doctorale, pe baza metodologiei agreate cu ARACIS şi Consiliul Naţional al Rectorilor”. Din păcate, se pare că promisiunile nu s-au materializat în nimic.

În aceeași scrisoare se atrage atenția asupra recordului cu Despescu, un cvadruplu plagiat. Punctual, ”fostul şef al poliţiştilor din România a stabilit performanţa academică de a plagia de patru ori, în pagini diferite ale tezei sale, acelaşi segment de text dintr-un studiu al Societăţii Academice din România”.

Va fi interesant de văzut modul în care reacționează Ludovic Orban la această invitație. „Vă solicităm să îl demiteţi pe acesta din funcţia de secretar de stat al MAI. Fiecare zi care trece cu Bogdan Despescu la vârful MAI înseamnă bani publici irosiţi plătiţi pentru sporul de doctorat pe care îl primeşte pentru lucrarea sa plagiată. De asemenea, vă rugăm să luaţi măsuri concrete pentru oprirea fabricii de impostură din universităţi.

Un punct de plecare pot fi recomandările noastre din Raportul integrităţii universitare din România, document conceput şi lansat ca urmare a eforturilor Coaliţiei pentru Universităţi Curate (CUC). În acest sens, semnatarii prezentei ne exprimăm disponibilitatea de a participa la o discuţie radicală şi necesară despre cum putem pune capăt fenomenului diplomelor false şi automat să aducem mai multă integritate în mediul academic, de preferat împreună cu doamna ministru al Educaţiei şi Cercetării şi domnul preşedinte al Academiei Române”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată premierului Orban.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI