A frecat unt de marginile oalei și apoi a turnat lapte. Trucul genial de care nu știau gospodinele, ce a urmat

de: Ana Chivu
06 10. 2021

Ce se întâmplă dacă freci cu unt marginea unei oale? Trebuie ca mai apoi să torni lapte. Acesta este un truc genial cunoscut doar de gospodine pricepute. Puțini și-ar fi imaginat că la asta ajută.

Truc util în bucătărie: Pune unt pe marginea oalei în care fierbi lapte

Cei care pășesc des pragul bucătăriei au învățat pe pielea lor anumite trucuri care să le ușureze munca. De câte ori nu ți s-a întâmplat ca laptele să-ți dea în foc? Oricât ai sta cu ochii pe oala în care îl fierbi acesta se umflă imediat în ultimele secunde din timpul pentru fierbere.

Dezastrul făcut mai apoi este unul de neimaginat pe care trebuie să-l cureți imediat. Laptele se usucă rapid, iar mai apoi e foarte greu să-l cureți după grilajul aragazului. Deseori când încălzim lapte pe aragaz rămânem cu o peliculă de lapte gătit sau ars pe fundul și laturile oalei.

Nu este practic nici să stai lângă el și să amesteci continuu pentru că desigur că pot să intervină alte treburi. Poți însă să ungi cu unt marginile recipientului ales sau să umezești oala înainte de adăugarea laptelui pentru a împiedica formarea peliculei.

Ce se întâmplă în acest proces?

Când adaugi lapte într-o oală uscată, aceasta curge în imperfecțiuni microscopice în fundul recipientului. Pe măsură ce laptele se încălzește, proteinele se coagulează și se lipesc de tigaie și una de cealaltă.

Dacă pui unt sau ulei vegetal în locurile menționate în cratiță se va crea o peliculă subțire care va acționa ca o barieră și va face ca proteinele din lapte să nu adere. Un alt truc util știut din bătrâni este cu lingura de lemn.

Pune un instrument de bucătărie din lemn pe mijjlocul recipientului, iar când conținutul va avea tendința să dea în foc nu o va face pentru că se va opri în acesta și va da înapoi. Mai poți stropi spuma de lapte cu câteva picături de apă în cazul în care vezi cu puțin timp înainte că spuma se revarsă.

Cât de sănătos este să fierbem laptele? Detalii de la un specialist

”Laptele proaspăt se găsește în magazin în trei variante. Avem laptele proaspăt de la automat, direct de la producător. Acest tip de lapte este nepasteurizat și provine din sursă proaspătă direct de la producător, dar necesită prelucrare termică, adică fierbere.

Această prelucrare se face pentru îndepărtarea microorganismelor patogene, astfel încât laptele să fie sigur de consum. Dezavantajele sunt că, prin fierbere se distrug o mare parte din nutrienții care sunt termolabili: vitamine, minerale și lucrurile bune care ar trebui să rămână acolo”, a declarat pentru Super-Hrana Luminița Florea, medic specialist în nutriție, diabet și boli metabolice (Sursa: food-retail.agrointel.ro)