A fost comis un „act de război”. Incidentul militar periculos produs în Marea Chinei de Sud. Lucrurile devin îngrijorătoare

A fost comis un „act de război”. Incidentul militar periculos produs în Marea Chinei de Sud. Lucrurile devin îngrijorătoare
Incident periculos in Marea Chinei de Sud

Paza de coastă a Chinei a confiscat, apelând la forță, resturi ale unei rachete chineze, pe care marina filipineză le remorca spre insula sa din Marea Chinei de Sud. Ar fi fost comis un „act de război”, astfel că lucrurile devin îngrijorătoare în zonă.

Incident internațional în Marea Chinei de Sud. China și-a confiscat cu forța rămășițele unei rachete de la armata filipineză

China a confiscat cu forța resturile unei rachete venită din spațiu, care îi aparținea, de la marina militară din Filipine.

Astfel, o navă chineză a blocat nava filipineză, înainte de a confisca toate resturile plutitoare pe care aceasta le tracta în largul insulei Thitu, ocupată de Filipine.

Momentul incidentului a coincis cu venirea unui înalt oficial SUA în zonă

Totul s-a întâmplat câteva ore înainte ca vicepreședintele american, Kamala Harris, să facă o vizită în Filipine, potrivit The Guardian.

Gordon Guthrie Chang, autorul cărții „The Coming Collapse of China”, spune că Beijing-ul a comis astfel „un act de război”.

„Cred că (chinezii) au făcut asta în ajunul vizitei vicepreședintelui Harris, pentru a-i face viața dificilă”, a mai declarat Gordon Guthrie Chang, conform Newsmax.

Atac asupra unei nave filipineze?

Gordon Guthrie Chang consideră că este vorba, în fapt, de un atac asupra unei nave filipineze.

„Este un act de război. Am văzut cum Statele Unite au trecut cu vederea astfel de incidente, în trecut, iar asta a încurajat China să acționeze în acest fel mai departe. Da, chinezii sunt agresivi, dar noi le-am permis și am creat condițiile pentru război”, mai spune expertul american.

Incidente asemănătoare au mai avut loc în zonă

Acesta a mai adăugat că „Filipine sunt extrem de importante și sunt situate strategic, astfel încât să servească intereselor vitale americane”.

Incidente asemănătoarea au mai avut loc în zonă, atunci când chinezii au mai blocat nave filipineze care vroiau să alimenteze nave ale forțelor armate, însă ce s-a întâmplat acum este fără precedent.

Disputele teritoriale sunt mult mai vechi pe această cale navigabilă strategică, implicate fiind China, Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei şi Taiwan.

Rachete lansate în spațiu au mai ajuns în aceste ape

Resturi de rachete chinezești au mai fost găsite în aceste ape în cel puțin trei ocazii. Rachetele lansate în ultimele timp din centrul de lansare spaţială Wenchang, situat pe insula chineză Hainan, au transportat materiale de construcţie, dar și provizii destinate staţiei spaţiale chineză cu echipaj.

Guvernul filipinez a depus mai multe proteste diplomatice vizând astfel de agresiuni ale Chinei în Marea Chinei de Sud, însă acum nu a anunțat ce măsuri va lua. Deocamdată, se așteaptă raportul oficial al anchetei.

Urmăriți Playtech.ro și pe