Din păcate, deși era de datoria conducerii școlii să efectueze deratizarea, dezinsencția și curățarea spațiilor, mai mulți elevi au fost astăzi trimiși acasă, în Capitală. Pe de altă parte, în Mehedinți, ca urmare a unei alte situații, a fost activat Planul Roșu, iar autoritățile au explicat ce s-a întâmplat, de fapt.
Conform autoprităților din județ, la nivelul mai multor școli din localitățile Almăjel, Oprişor, Salcia şi Ştircoviţa, a fost activat Planul Roșu, ca urmare a constatării unei toxiinfecții alimentare.
Totul avea să fie declanșat, după ce mai mulți elevi aveau să reclame stări de rău, iar unii aveau și simptome de toxiinfecție alimentară. De altfel, reprezentanții ISU Mehedinți aveau să emită o informare pe această temă:
„Începând cu ora 14:15 a fost activat Planul Roşu de intervenţie în urma unui apel pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 care solicită intervenţia ISU Mehedinţi pe raza localităţilor Almăjel, Oprişor, Salcia şi Ştircoviţa, întrucât mai mulţi minori acuză stări de rău şi simptome de toxiinfecţie alimentară”, a transmis ISU Mehedinţi.
După apelarea la numărul de urgență, ISU a activat Planul Roșu, iar elevii, și cel puțin două cadre didactice, aveau să fie transportați cu ambulanțele către unitățile spitalicești din apropiere.
Conform datelor din teren, este vorba despre un număr de 47 de elevi, și 2 cadre didactice, toți consumând aceeași mâncare furnizată de o firmă de catering.
Până la această oră, conform ISU Mehedinți, nu au apărut alte complicații, iar elevii și cadrele didactice care au fost transportate la spital, sunt în afara oricărui pericol, iar medicii au făcut analizele aferente unei astfel de situații medicale.
În același timp au fost sesizate și organele de control, pentru a face verificările de rigoare la firma de catering care a furnizat mâncarea pentru unitățile școlare afectate.
Pe de altă parte, tot în cursul acestei zile, într-una din școlile din Capitală a fost semnalată o invazie de ploșnițe, majoritatea elevilor fiind ulterior trimiși acasă de conducerea instituției. Deși, susțin unii părinți, s-ar fi făcut dezinsecția și deratizarea unității de învățământ, se pare că există această situație nedorită.
În urma acestor sesizări, reprezentanții ISMB spun că au demarat verificări la unitatea școlară în cauză, cerând și intervenția reprezentanților DSP.
Verificările sunt în curs de desfășurare, urmând ca în zilele următoare să se stabilească dacă într-adevăr s-a făcut deratizarea și dezinsecția în mod corect, și să se stabilească și cauzele apariției invaziei de ploșnițe, dacă se constată că ea există cu adevărat.