A cumpărat un telefon de pe eMag și nu l-a plătit, iar acum va face închisoare. Cine este românca

de: Năstase Mirabela
24 01. 2020

O tânără în vârstă de 26 de ani din Bacău a fost condamnată de judecători la închisoare cu executare după ce a dat o țeapă la eMag. Aceasta a a fost găsită vinovată de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

A cumpărat un telefon de pe eMag și nu l-a plătit, iar acum va face închisoare

Sentința a fost pronunțată pe 14 ianuarie anul curent, de Judecătoria Bacău la cinci ani cu exxecutare pentru această țeapă. Deși ancheta a fost îngreunată din cauză că au fost dispuse mai multă expertize grafologice s-a stabilit că tânăra este singura vinovată.

Aceasta a procurat o copie după copia cărții de identitate a unei femei din Bacău pe numele căreia a plasat comanda pe eMag și și-a achiziționat un telefon Samsung S6, în rate, pe care nu l-a mai plătit. Femeia pe numele căreia a fost trimisă comanda a fost executată silit, deși nici nu l-a comandat, nici nu l-a primit. Cum a ieșit la iveală escrocheria? După ce IFN-ul care a asigurat plata în rate a înștiințat titulara de drept că trebuie să plătească ratele pentru acest telefon.

eMAG

Cine este românca

Femiea a suferit un șoc și și-a anunțat fiica despre situație, realizând că mama ei a fost victima unei înșelăciuni și dându-și seama cine este autorul. Fiica persoanei înșelate a relatat anchetatorilor că nu cu mult timp în urmă a oferit o copie după buletinul mamei sale unei tinere care a asigurat-o că îi va găsi un loc de muncă în străinătate, cu mențiunea că are nevoie de copie după acte pentru a începe formalitățile.

Aceasta i-a dat copia de pe buletin de bună credință, dar în momentul în care mama a primit înștiințarea că trebuie să plătească suma de 3.549,99 lei pentru telefonul în cauză, a contatctat-o pe tânără. Aceasta din urmă și-a recunoscut fapta și a asigurat-o că va plăti contravaloarea telefonului. A fost audiată apoi și de către polițiști, și de asemenea, și-a recunoscut faptele, urmând ca apoi să fie trimisă în judecată pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, pedeapsa fiind de un an și două luni.

”Instanţa apreciază că gravitatea infracţiunii de înşelăciune este ilustrată, în primul rând, de obiectul juridic special al acesteia, fiind lezate relaţiile sociale cu privire la patrimoniul persoanelor, drept fundamental care se bucură de o protecţie specială din partea legii. Mai mult, această infracţiune presupune o anumită rafinare infracţională, persoana care comite o astfel de faptă, trebuind să fie înzestrată cu anumite calităţi de convingere a persoanelor pe care vrea să le păgubească, şi cu capacitatea de a crea aparenţa veridicităţii asupra celor susţinute ca fiind reale. Folosirea documentului falsificat de către inculpată a fost de natură să producă consecinţe patrimoniale în dauna numitei M. I., care a fost executată silit pentru creanţa avută de Cetelem IFN SA.  Se impune a se menţiona că săvârşirea unei pluralităţi de infracţiuni constituie o cauză de agravare a răspunderii penale.(…) Pedeapsa va fi executată în regim privativ de libertate, în condiţiile în care inculpata nu şi-a exprimat acordul de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii şi s-a sustras de la proces”, au motivat magistraţii Judecătoriei Bacău hotărârea.