Ai tăiat vreodată o roșie frumos crescută, pentru a descoperi că în interiorul său se află semințe deja încolțite? I s-a întâmplat unei femei care intenționa să prepare o salată. A cumpărat roșii de la magazin, însă, când a ajuns acasă și a descoperit cum arăta interiorul legumelor, s-a revoltat.
„Pe bune, ce e aici?! Am tăiat această roșie ca să aflu că semințele erau deja germinate”, este mesajul publicat de o internaută Facebook, alături de o imagine cu interiorul legumelor achiziționate de la un supermarket, ce poate fi vizualizată în galeria foto.
Internauta le-a explicat utilizatorilor online că a achiziționat roșii de la magazin, pentru a prepara o salată. După ce le-a spălat și le-a tăiat, a descoperit că semințele din interiorul lor erau deja germinate, adică încolțite. Nu a putut să le mai folosească în mâncare astfel, revoltându-se.
Când semințele unei roșii încolțesc, pot să capete culori albe și să prezinte detalii verzi. Știm că par a fi viermi, însă nu sunt. Sunt doar semințe germinate la interiorul legumelor. Există mai multe motive pentru care roșiile cumpărate de la magazin ajung în această stare.
Trebuie să știi însă, că în ciuda părerilor comune, specialiștii susțin că roșiile cu semințe germinate pot fi consumate în condiții de siguranță. Germinarea semințelor indică faptul că acestea au ajuns la maturitate, iar hormonul natural, acidul abscisic, se reduce în cantitate.
Una dintre cele mai comune cauze ce conduc la germinarea semințelor din interiorul roșiilor este reprezentată de depozitarea acestora în condiții necorespunzătoare. De regulă, astfel de legume sunt ținute timp îndelungat la temperaturi scăzute, ele fiind deja foarte coapte.
Roșiile foarte coapte, ajunse la maturitate, depozitate la temperaturi scăzute prezintă deficit de potasiu. Se coc și mai mult în momentul în care sunt fertilizate cu azot. Așa se ajunge, de fapt, să prezinte la interiorul lor semințe încolțite, susțin specialiștii de la N.C A&T State University.
Dacă dispui de roșii în grădină – sau chiar dacă le cumperi direct de la magazin sau din piață -, este bine să le depozitezi corect, în cazul în care nu dorești ca semințele lor să încolțească. Așază roșiile cu codița verde mereu în sus, pe blatul de bucătărie sau pe pervaz.
Este important să ferești roșiile de lumina directă a soarelui. Asigură-te că le păstrezi la temperatura camerei. Nu le înghesui printre alte legume, în pungi de plastic sau de hârtie.