E băutura preferată a copiilor, dar părinții insistă să nu le-o servească atât de des. Un experiment a arătat ce se poate întâmpla dacă bei o cană de cacao pe zi preț de o lună. Care sunt efectele uluitoare descoperite asupra creierului în urma acestui obicei inofensiv?
Consumul de cacao poate să îmbunătățească agilitatea mentală datorită prezenței flavanoilor – substanțe chimice abundente aflate în boabele de cacao. Specialiștii din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii au descoperit că adulții sănătoși se comportă mai bine în sarcinile uzuale cu o dificultate crescută dacă consumă înainte o băutură din cacao. Aici vorbim despre cacao calitativ, nu de cel plin de zaharuri și alte adaosuri din produsele aflate în supermarket-uri. Lângă acestea își mai fac loc unele potrivite de consum, sunt mai scumpe, dar merită. Trebuie doar să fii atent la etichetă!
Participanții studiului au produs o creștere mai rapidă și mai mare a oxigenării sângelui în cortexul frontal – regiune a creierului care joacă un rol cheie în cunoaștere și decizie. Aceștia s-au dovedit a fi mai eficienți la îndeplinirea anumitor sarcini după ce au consumat băutura precitată. „Flavanolii sunt molecule mici găsite în multe fructe și legume, precum și în cacao. Am vrut să știm dacă flavanolii beneficiază și de vasculatura creierului și dacă acest lucru ar putea avea un impact pozitiv asupra funcției cognitive”, a spus autorul studiului, dr. Catarina Rendeiro, de la Universitatea din Birmingham, în Marea Britanie.
Sursa: Harvard Medical School
La aproximativ două ore de la consumul băuturii de cacao, participanții au fost supuși unei proceduri standard pentru a contesta circulația sângelui din zona capului. „De obicei, corpul reacționează prin creșterea fluxului de sânge către creier. Acest lucru aduce mai mult oxigen și, de asemenea, permite creierului să elimine mai mult dioxid de carbon”, a spus Gratton.
Majoritatea participanților la experiment au avut un răspuns mai puternic și mai rapid de oxigenare a creierului în urma unei acțiuni decât au avut la momentul inițial sau după ce au consumat cacao lipsit de flavanoli, au indicat cercetătorii. „Nivelurile de oxigenare maximă au fost de peste trei ori mai mari în cacao cu conținut ridicat de flavanol față de cacao cu conținut scăzut de flavanol, iar răspunsul la oxigenare a fost cu aproximativ un minut mai rapid”, a spus dr. Rendeiro, arată dailymail.co.uk.