Sunătoarea este o plantă erbacee răspândită pe pășuni, prin grădini sau la marginea drumurilor, întâlnindu-se din zona de câmpie până la cea subalpină, dar mai ales în zona deluroasă. În scop terapeutic, se folosesc părțile aeriene ale plantei înflorite. În perioada administrării oricărui preparat pe bază de sunătoare, evitați expunerea la soare, din cauza efectului de fotosensibilizare. Planta medicament luptă cu durerile de articulații și combate insomnia. Consumată de trei ori pe zi, ea combate diareea şi protejează mucoasa gastrică a celor care suferă de ulcer sau gastrită.
Nu doar tratamentele pe bază de unguente, supozitoare sau medicamente venotonice combat hemoroizii, ci și spălaturile sau băile calde de șezut cu macerat de sunătoare. Pentru macerat, amesteci într-un vas 4 linguri de flori de sunătoare cu 4 căni cu apă, îl acoperi și-l lași la temperatura camerei, peste noapte. A doua zi, strecori și încălzești maceratul cu care faci o baie de șezut 15 minute.
Acestea sunt recomandate de 3 ori pe zi în timpul crizelor hemoroidale, pe o perioadă de 7 zile. Maceratul la rece făcut dintr-o lingură de plantă și 1 cană de apă, băut de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale, combate diareea și protejează mucoasa gastrică a celor care suferă de ulcer sau gastrită.
„Sunătoarea se întâlnește de la câmpie până în zona de munte. De la sunătoare cred că toată lumea cunoaște că se recoltează toată partea aeriană. Se pune la uscat, în vederea întrebuințării pentru iarnă, pentru ceaiuri. Extractele pe bază de sunătoare sunt ușor antidepresive, deci pentru cei care sunt în prag de depresie le este foarte utilă această plantă. De asemenea, este utilă în stări convulsive ușoare și la febră.
Se mai folosește ca antibacterian, antidepresiv, prin blocarea resopției de serotonină la nivelul receptorilor postniactici, antiinflamatoare, antivirală, hepatoprotectoare și așa mai departe. Atenție, însă, nu trebuie să bem nici cantități mari. Tot ce e mult dăunează, mai ales la persoanele albinoase.
Cei care au tenul deschis, albinos, dacă beau cei de sunătoare și ies în soare, am înțeles că e posibil chiar să moară. Ceilalți pot să facă o infuzie dintr-o lingură de plantă uscată la o cană de apă și se beau 2-3 căni pe zi”, a explicat Petre Biolan, inginer horticol, într-un interviu pentru Agro TV.