După aproape 14 ani de cercetări și experimente, a apărut un nou tip de carne ce ar putea deveni, în viitor, o alternativă mai sănătoasă, mai gustoasă și, în primul rând, mai ieftină pentru români. Este vorba despre o carne de capră, dar care are gust de vacă.
După mai bine de un deceniu de muncă, o echipă de cercetători de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Constanța a reușit să creeze singura rasă de capră de carne din România, pe care au numit-o Bocarp.
Ideea a pornit studiind realitatea pieței. În ultimele trei decenii, specia caprină, la noi în țară, a suferit „o cădere foarte mare”. Oamenii de știință și-au propus să îmbunătățească nu doar calitatea animalelor, dar și a producțiilor obținute de la ele.
În trecut, carnea de capră era numită „vaca săracului”. Cercetătorii din Dobrogea au vrut să distrugă acest mit, propunându-și să creeze o rasă de caprine cu o producție de carne superioară celor existente. Proiectul ambițios a început în 2010.
„Cea mai bună cale a fost crearea unei rase noi de capre prin încrucișare, utilizând caprele din rasa locală, care nu sunt productive dar conferă o rezistență și o adaptabilitate bună la condițiile de mediu din România, și o rasă perfecționată pentru producția de carne.
Ne-am informat și am ales o rasă din import care are o carne de o calitate foarte bună: Boer, din Republica Sud-Africană, pe care noi am adus-o, de fapt, din Anglia”, a explicat Radu Răducu, directorul institutului de cercetare, potrivit Adevărul.
După mai multe generații de metiși, specialiștii au acum 200 de exemplare selectate din noua rasă, pe care au numit-o Bocarp. Aceste animale vor ajuta la formarea unei rase noi, o rasă pură.
Te-ar putea interesa și: Fructul care înlocuieşte cu succes carnea. De ce îl recomandă specialiştii
Va mai dura destul de mult până la omologarea oficială a rasei Bocarp, în jur de 10-13 ani, timp în care cercetătorii trebuie să selecteze, în continuare, exemplare, să producă noi și noi generații.
Primele teste culinare s-au făcut deja. Un bucătar a descris noua carne ca având gust de vită.
„Are savoarea cărnii de vită, este perselată, adică are carne și grăsime, dar grăsimea nu este o grăsime ca o untură, ca la porc, ci una cu o consistență anume și care dă un gust foarte bun.”
Te-ar putea interesa și: Câte ore rezistă carnea de vită tocată în frigider. Atenție la acest detaliu când o vei consuma