A amestecat usturoi cu oţet şi apă, apoi a stropit plantele de apartament şi de grădină. O să vrei să faci şi tu

A amestecat usturoi cu oţet şi apă, apoi a stropit plantele de apartament şi de grădină. O să vrei să faci şi tu
Află cum poți prepara insecticid cu usturoi și oțet. Soluția se aplică în funcție de câți dăunători au atacat fiecare plantă în parte.

Cu toții știm că atunci când vine vorba despre îngrijirea plantelor de apartament sau din grădină, trebuie să le furnizăm nu doar apă, ci și soluțiile necesare pentru a se dezvolta sănătos. Printre acestea se numără și insecticidele. Există o astfel de soluție care poate fi preparată de oricine, cu costuri minime, 100% naturală și care protejează plantele de toți dăunătorii. Află cum poți prepara insecticid cu usturoi și oțet, urmând cîțiva pași simpli.

Cum prepari insecticid cu usturoi și oțet

Nu este o noutate faptul că diversele culturi, indiferent dacă vorbim despre fructe, legume, flori etc, trebuie protejate de insecte dăunătoare, buruieni, boli fungice, muște și alți factori care le pot contamina. Pentru a proteja plantele din grădină împotriva contaminării după depozitare, se recomandă să le stropim cu insecticid. Află în continuare cum să faci stropirea plantelor pentru a obține recolte bogate. Iată poți prepara insecticid cu usturoi și oțet pentru plantele din grădina și casa ta!

Ingrediente:

 • 2 căpățâni de usturoi;
 • ulei de măsline sau de floarea-soarelui;
 • 1 linguriță de oțet de cidru de mere;
 • 10 lingurițe de apă;
 • 1 linguriță de săpun de potasiu;
 • 1 pahar de apă clocotită;
 • 1 litru apă la temperatura camerei.

Mod de preparare:

 1. Se toacă usturoiul mărunt, fără a îndepărta cojile.
 2. Se depozitează usturoiul tocat într-un recipient, se adaugă ulei cât să îl cuprindă și se acoperă recipientul cu un capac.
 3. Se adaugă oțet (strict atât cât s-a menționat în rețetă) și se amestecă cu cele 10 lingurițe de apă – se lasă compoziția la macerat timp de 48 de ore.
 4. Se diluează săpunul în pahar cu apă clocotită și se amestecă până la topire.
 5. Se adaugă soluția obținută peste amestecul de usturoi și se lasă la macerat alte 24 de ore.
 6. Se strecoară compoziția obținută și se aruncă la gunoi usturoiul, într-un loc sigur (nu poate fi folosit pentru compost).
 7. Se dizolvă soluția în jumătate de litru de apă și se lasă la stat timp de jumătate de săptămână. În fiecare zi, se amestecă energic amestecul.
 8. Se aruncă apa și se depozitează soluția într-o sticlă cu pulverizator.

Cum se aplică soluția, în funcție de plantă

Soluția obținută poate fi păstrată și folosită pentru o perioadă de două luni de zile. Cum se aplică insecticidul în cazul plantelor? Depinde și de cât de afectate sunt acestea de către dăunători. Dacă sunt deja invadate, soluția trebuie aplicată în trei doze, la fiecare trei zile. Substanțele chimice din insecticid funcționează foarte bine împotriva lor.

Dacă vrei doar să previi apariția dăunătorilor, atunci poți aplica insecticidul o dată la două săptămâni. Oricum ar fi, Acasa.ro recomandă aplicarea soluției doar în primele ore ale dimineții sau la sfârșitul zilei astfel încât plantele să nu sufere arsuri din cauza luminii puternice a soarelui.