Dulceaţa de pepene verde, cunoscut şi ca lubeniţă, harbuz sau curcubete, este o reţetă de vară surprinzătoare, dar tot mai apreciată. Pregătită corect, fără prea mult zahăr, devine un deliciu aromat, delicat și ușor de savurat alături de orez cu lapte, iaurt sau pur şi simplu pe o felie de pâine cu unt.
Deși puțini o cunosc sau o prepară, dulceața din miez de pepene roșu este o alegere excelentă pentru cei care vor să evite risipa și să profite de pepenii dulci ai verii. În vestul țării, pepenele este cunoscut drept ”lubeniță”, în Moldova – ”harbuz”, iar în Ardeal i se mai spune și ”curcubete”.
Rețeta e simplă, dar necesită puțină atenție și răbdare. Pepenele trebuie curățat de coajă și partea albă, apoi tăiat în cubulețe. Cheia unei dulceți reușite este cantitatea potrivită de zahăr: nu se folosește aceeași proporție ca la alte fructe, tocmai pentru că pepenele este deja foarte dulce și zemos.
Pentru un kilogram de miez de pepene verde, se adaugă 750 g de zahăr, nu 1 kg – tocmai pentru a evita un rezultat prea dulce sau siropos. Se adaugă 100 ml de apă, zeama de la o lămâie și vanilie (½ păstaie sau 2 plicuri de zahăr vanilat).
Se pregătește un sirop din zahăr, apă, lămâie și vanilie, care se fierbe 5 minute. Apoi se adaugă cuburile de pepene și se lasă la clocotit 3 minute.
După această etapă, cratița se trage de pe foc, se acoperă cu un prosop umed și se lasă la răcit, pentru ca fructele să absoarbă siropul. A doua zi, fructele se scot, siropul se mai fierbe până se îngroașă, iar apoi pepenele se adaugă din nou și se mai fierbe scurt, 2-3 minute.
Potrivit savoriurbane.com, rețeta este una veche, dar adaptată la gusturile de azi, fiind echilibrată, fără conservanți și cu aromă discretă de vanilie. Din cantitățile menționate ies aproximativ 4 borcane de 200 ml.
Dulceața de pepene se pune rece în borcane sterilizate, spre deosebire de gemuri, care se toarnă fierbinți. Culoarea sa roșie, ușor ambrată, și textura păstrată a cuburilor de fruct transformă această dulceață într-un produs spectaculos, mai ales când este servită simplu sau în deserturi de casă.
”Ce fain s-au păstrat și bucățelele coapte de pepene! Nu s-au făcut terci. E o dulceață faină și vanilată”, spune autoarea rețetei.
Juniorul din familie a fost încântat de combinația cu orez cu lapte – o sugestie simplă, dar genială. Dulceaţa de pepene este o alternativă savuroasă şi puţin cunoscută care merită încercată – mai ales în plin sezon al lubeniţei.