Perioada postului nu trebuie să fie monotonă sau costisitoare. Cu ingrediente simple și accesibile, poți pregăti mâncăruri delicioase și hrănitoare, fără să depășești un buget de 30 de lei. Printre cele mai îndrăgite reţete ieftine de post se numără pilaful cu legume sau tocăniţa de linte.
Dacă ai un buget limitat şi este perioada în care nu doreşti să consumi carne, ouă, peste sau lactate, iată care sunt cele mai apreciate reţete ieftine de post. Toate costă mai puţin de 30 de lei, se fac rapid şi sunt delicioase. Înainte de a te apuca de gătit este important de ştiut că este indicat să îţi faci cumpărăturile din pieţe sau magazine care au preturi cât mai accesibile, dar şi legume calitatative.
Tocăniță de cartofi
Mod de preparare:
Curăță și taie ceapa mărunt, iar morcovul în rondele subțiri.
Călește ceapa în ulei, apoi adaugă morcovul și mai lasă 2-3 minute.
Adaugă cartofii tăiați cuburi și amestecă bine.
Adaugă pasta de roșii și condimentele, apoi toarnă apă cât să acopere ingredientele.
Fierbe la foc mic până când cartofii sunt moi.
La final, presară pătrunjel proaspăt tocat.
Dacă eşti fan linte, atunci trebuie să ştii că printre cele mai lăudate reţete ieftine de post se numără chiar mâncarea cu această minunată plantă leguminoasă.
:format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/stiri/wp-content/uploads/2025/03/retete-ieftine-de-post-1-1024x682.jpg)
Mancarea de linte, una dintre cele mai ieftine retete de post
Mâncare de linte
Mod de preparare:
Spală bine lintea și pune-o la fiert cu apă suficientă.
Călește ceapa tocată și usturoiul pişat în ulei.
Adaugă roșiile tocate sau sucul de roșii, apoi condimentează cu sare, piper, cimbru și foaia de dafin.
Amestecă lintea fiartă și scursă cu sosul format și mai lasă pe foc 10 minute. Servește simplu sau alături de murături.
Pilaf cu legume
Mod de preparare:
Toacă mărunt ceapă, morcovul și ardeiul.
Călește legumele în ulei până devin moi.
Adaugă orezul spălat și amestecă bine.
Toarnă apa și condimentează cu sare, piper și foaia de dafin.
Fierbe la foc mic, amestecând ocazional, până orezul absoarbe toată apa.
Lasă 5 minute acoperit înainte de servire.
De asemenea, poţi pregăti o salată orientală care să nu conţină ou, pilaf de urzici, supe creme de tot felul său ciorbe bogate în legume şi verdeţuri.