Având în vedere actuala stare de urgență, decizia oficialilor de a închide tot ce ține de industria HORECA este, pe cât de argumentată din punct de vedere al pandemiei, pe atât de devastatoare pentru cei care activează în acest domeniu.
Într-un interviu dat recent, după decizia închiderii restaurantelor, a barurilor și a hotelurilor, Dragoș Petrescu, unul dintre cei mai importanți jucători din industria restaurantelor, a spus la RFI că închiderea reastaurantelor, barurilor, cafenelelor afectează peste 300.000 de angajați, care vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic și, în opinia sa, era o decizie așteptată, dar este foarte important ca statul român să fie azi alături de industriile grav afectate, mai spune antreprenorul, care speră ca o parte din șomajul tehnic să fie suținut de la buget.
Da, într-adevăr, tot ce ține de industria HORECA a fost închis, ca și spații închise, în schimb, conform specialiștilor din piață, s-a observat o creștere semnificativă a sistemului de home-delivery, livrare de mâncare la domiciliu, prin aplicatii sau chiar de la restaurantele unde o parte din angajați, care ar fi putut intra în șomaj tehnic, lucrau, cu alte cuvinte e cea mai mare creștere de food delivery din România, în aceste zile. Asta înseamnă că, cel puțin în teorie, o parte din restaurantele închise pot să ”supraviețuiască” astfel, mai puțin barurile și cafenelele, aici fiind într-adevăr imposibil de folosit sistemul de home-delivery.
Pe de altă parte, în cazul hotelurilor închise, Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) își exprimă îngrijorarea cu privire la efectele economice care se resimt deja în industria ospitalității, ca urmare a gradului mare de răspândire a coronavirusului. Organizația solicită următoarele măsuri imediate de sprijin pentru toate companiile din industrie, care includ, printre altele, posibilitatea intrării în șomaj tehnic (75%), amânarea ratelor către bănci, precum și punerea la dispoziție a unor lichidități necesare pentru ca business-urile din acest sector să reușească să supraviețuiască.
1. Șomaj tehnic cu plata a 75% din venituri și taxele aferente suportate de către stat;
2. Plata imediată a datoriilor statului către companii: TVA de recuperat fără control în prealabil, concedii medicale, plata urgentă a facturilor pe care statul le are de achitat către operatorii din domeniu;
3. Măsuri pentru amânarea ratelor către bănci si/sau societăți de leasing fără consecințe pentru companii;
4. Credite guvernamentale acordate rapid pentru nevoi de lichiditate, fără garanții, în condiții financiare preferențiale și cu rambursare pe termen lung;
5. Punerea la dispoziție de lichidități pentru companii prin crearea unui mecanism între BNR si Eximbank / CEC, prin garantarea de către stat a unor împrumuturi de urgență de la băncile comerciale, în condiții de acordare îmbunătățite conform nivelurilor revizuite de OECD/ Banca Central Europeana în comunicarea din 13 martie 2020.
Conform unui sondaj realizat de industrie în ultima săptămână, pe un număr de 341 respondenți, vânzările au scăzut cu 80%, peste 85% vor închide și vor fi nevoiți să trimită astfel peste 28000 de angajați în șomaj. 100% din respondenți au nevoie de ajutor imediat din partea autorităților pentru continuarea afacerilor. Raportat la întreaga industrie asta înseamnă că din totalul cifrei de afaceri estimată la 3 miliarde de euro, se vor pierde 2,4 miliarde euro, iar dintr-un total de aproximativ 400.000 de angajați, 320.000 vor fi concediați.