08 ian. 2025 | 15:52

Cât costă întreținerea dacă stai la casă, lângă București. Media facturilor la gaze și curent, pe timp de iarnă

Social
Cât costă întreținerea dacă stai la casă, lângă București. Media facturilor la gaze și curent, pe timp de iarnă
Cât plătesc românii care stau la casă pentru facturi

Mutarea la casă aduce numeroase beneficii: spațiu mai generos, intimitate și posibilitatea de a te bucura de curte și grădină. Totuși, una dintre principalele întrebări pe care și le pun cei care plănuiesc să se mute la casă este legată de costurile de întreținere, mai ales în timpul iernii. Facturile la gaze și curent pot varia semnificativ, în funcție de dimensiunea locuinței, eficiența izolației și obiceiurile de consum.

Media facturilor pe timp de iarnă pentru diferite tipuri de case

Facturile la utilități reprezintă o provocare majoră în sezonul rece, mai ales pentru cei care locuiesc la casă. Cu o suprafață mai mare de încălzit și căldură care se pierde mai ușor, proprietarii de case trebuie să scoată din buzunar semnificațiv mai mulți bani decât cei care stau la apartamente, pe timpul iernii. Iată cât costă încălzirea la o casă la marginea Bucureștiului, în funcție de diverși factori!

Case cu suprafață între 100 și 130 mp

Pentru o casă cu o suprafață de 100 mp, cu încălzire pe gaz și o temperatură constantă de 23 de grade, costurile pentru gaze se situează între 800 și 1.000 de lei pe lună, potrivit estimărilor. Este important de menționat că dacă prioritizezi confortul termic, facturile reflectă acest lucru.

La curent, factura lunară ajunge la 200-250 de lei, în principal pentru consumul casnic obișnuit, fără echipamente mari consumatoare de energie.

La casele cu izolații mai bune, facturile la gaze pot fi semnificativ mai mici, datorită faptului că nu se pierde căldura. Acestea variază între 480 și 550 de lei pe lună, cu un maxim estimat de 700 de lei în cele mai geroase luni. Curentul se menține la o valoare similară, în jurul a 200-250 de lei.

Case mai mari, de peste 200 mp utili

Pentru casele cu suprafețe mari, de exemplu, de 200 mp, facturile la gaze cresc proporțional. Însă cu cât izolația și sistemul de încălzire sunr mai performante, cu atât costurile pot fi ținute sub control.

Factori care influențează facturile

Dimensiunea casei și eficiența izolării sunt cei mai importanți factori care determină valoarea facturilor la gaze și curent.

  • Suprafața locuinței: O casă mai mare necesită mai multă energie pentru a fi încălzită, însă costurile pot fi reduse prin folosirea unui sistem de încălzire modern și eficient.
  • Izolația: Locuințele bine izolate termic consumă mai puțină energie pentru a menține o temperatură constantă. Izolația pereților, a acoperișului și a ferestrelor contribuie semnificativ la scăderea facturilor.
  • Obiceiurile de consum: Temperaturile mai ridicate din interior sau utilizarea intensă a unor aparate electrice (cum ar fi aerul condiționat setat la o temperatură mică vara) pot crește considerabil facturile.

Plafonarea prețurilor la energie: cât mai durează

Pentru a sprijini consumatorii în fața creșterii prețurilor la energie, Guvernul României a adoptat măsuri de plafonare a tarifelor la energie electrică și gaze. Începând cu 1 septembrie 2022, prețurile la energie au fost plafonate pentru consumatorii casnici, iar această măsură este valabilă până la 31 martie 2025, conform legislației actuale.

În cadrul plafonării, consumatorii casnici plătesc:

Pentru energia electrică: un preț de 0,68 lei/kWh sau 0,80 lei/kWh, în funcție de consumul lunar.
Pentru gazele naturale: un preț maxim de 0,31 lei/kWh.

Aceste măsuri au ajutat numeroși proprietari să își mențină facturile la un nivel suportabil, însă este important ca fiecare locuință să fie cât mai eficientă energetic pentru a beneficia pe deplin de avantajele plafonării.

 

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Ucraina se declară gata să înlocuiască Ungaria în UE și NATO
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
Moneda care a ajuns să valoreze o avere. Mulți români o au prin casă
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Călin Georgescu, interzis la alegerile prezidențiale? Lovitura care îl blochează definitiv: Cea mai înțeleaptă soluție
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE. ANUNȚ de ULTIMĂ oră al CASEI DE PENSII pentru toți seniorii
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro