26 dec. 2024 | 18:44

De ce se dau cadouri de Crăciun, de fapt: de unde a pornit cea mai cunoscută tradiție din lume

Diverse
De ce se dau cadouri de Crăciun, de fapt: de unde a pornit cea mai cunoscută tradiție din lume
De ce se obisnuieste sa daruim cadouri de Craciun?

Crăciunul este o sărbătoare a darurilor, iar una dintre cele mai așteptate tradiții este oferirea și primirea cadourilor. De la micile surprize ascunse sub brad până la darurile scumpe sau simbolice, această practică este văzută în multe culturi ca un gest de iubire și recunoștință. Însă, puțini știu că obiceiul de a face cadouri de Crăciun are rădăcini adânci, ce se întind mult dincolo de tradițiile creștine.

Care este adevăratul motiv pentru care oferim cadouri de Crăciun?

Obiceiul de a dărui cadouri în perioada Crăciunului își are originea în vechile sărbători păgâne. Un exemplu notabil este Saturnaliile, o sărbătoare a romanilor care avea loc între 17 și 23 decembrie, în timpul căreia aceștia sărbătoreau zeul soarelui, Sol Invictus.

Era o perioadă de eliberare socială, când sclavii deveneau egali cu stăpânii lor, iar oamenii își ofereau cadouri unii altora, uneori chiar sub forma unor obiecte simbolice precum lumânări sau figurine. În această perioadă, darurile aveau rolul de a întări legăturile sociale și de a aduce bucurie.

Darurile în tradiția creștină

Pe măsură ce creștinismul a devenit religia dominantă în Imperiul Roman, simbolistica sărbătorilor s-a schimbat. Tradiția darurilor a fost adaptată pentru a reflecta darurile aduse de Magii din Orient la nașterea lui Iisus – aur, tămâie și smirnă.

Aceste daruri aveau o semnificație profund religioasă, legată de onorarea divinității pruncului Iisus. Totuși, figura lui Moș Nicolae, care mai târziu a evoluat în Moș Crăciun, a jucat un rol esențial în consolidarea obiceiului de a oferi cadouri.

Moș Nicolae și Moș Crăciun: transformarea darurilor în tradiție

Moș Nicolae, un sfânt iubitor și milos, a devenit un simbol al generozității și al dăruirii, dar popularitatea sa a fost eclipsată, în timp, de imaginea mai jovială a lui Moș Crăciun.

La începutul secolului al XIX-lea, odată cu renașterea Crăciunului ca sărbătoare comercială, cadourile au început să joace un rol din ce în ce mai important, mai ales în viața copiilor.

Primele reclame de Crăciun au apărut în ziare încă din 1820, iar în 1841, Moș Crăciun a fost prezentat în magazine ca o atracție pentru vizitatori.

De-a lungul decadelor, imaginea Moșului, ajutat de campaniile publicitare, a devenit tot mai populară, culminând cu simbolul pe care îl cunoaștem astăzi.

Astfel, tradiția de a oferi cadouri de Crăciun a evoluat de la obiceiuri păgâne și religioase la o practică comercială și culturală globală, păstrându-și totuși esența de a aduce bucurie și a întări legăturile dintre oameni.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Cel mai bun sos de ardei. Se poate mânca și pe pâine
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro