Sâmbătă dimineață, anchetatorii au descins în Brașov, în cadrul unei operațiuni ample desfățurate de Parchetul General și Poliția Română. Perchezițiile, efectuate de ofițeri ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice și ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, l-au vizat pe Bogdan Peșchir, cunoscut în mediul online sub numele de „Bogpr”. Acesta este acuzat de finanțarea ilegală a campaniei electorale a lui Călin Georgescu, prin investiții masive pe platforma TikTok.
Potrivit surselor judiciare, Bogdan Peșchir a cheltuit peste un milion de euro pentru promovarea lui Călin Georgescu pe TikTok. Autoritățile suspectează că banii ar proveni din activități ilegale, fiind ulterior supuși unui proces de spălare a banilor.
„Perchezițiile vizează posibila implicare a unei persoane fizice în finanțarea nelegală a campaniei electorale a unui candidat la Președinția României, prin utilizarea unor sume de bani cu privire la care există indicii că ar putea proveni din săvârșirea unor infracțiuni”, a transmis Parchetul General.
Conform documentelor prezentate de SRI în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țrii (CSAT), Bogdan Peșchir a folosit contul TikTok „bogpr” pentru a face donații masive, sumele totalizând 381.000 de dolari între 24 octombrie și 24 noiembrie 2024. Această activitate a continuat chiar și după încheierea campaniei electorale, conform reprezentanților TikTok care au colaborat cu autoritățile române.
SRI a evidențiat rolul platformei FameUp în organizarea campaniei de promovare. Prin această platformă dedicată monetizării activităților online, influencerii au fost contactați pentru a distribui mesaje pro-Georgescu. Ofertele de colaborare erau transmise prin e-mail, iar suma propusă era de 1.000 de euro per videoclip. Campania a inclus descrieri detaliate ale mesajelor și videoclipurilor cerute, toate aliniate cu imaginea candidatului.
Conform informațiilor furnizate de SRI, aceste videoclipuri au fost promovate masiv de conturi false, care generau comentarii pozitive și creau impresia unui sprijin popular amplu. Strategia a fost catalogată drept un „atac hibrid agresiv”, având drept scop influențarea alegerilor prezidențiale din România.
Cazul Bogdan Peșchir face parte dintr-o anchetă mai amplă desfășurată de Parchetul General și Inspectoratul General al Poliției Române, vizând diverse infracțiuni comise în mediul online. Printre acestea se numără coruperea alegătorilor, spălarea de bani, falsul informatic, incitarea la ură și violență pe criterii etnice, rasiale sau politice, precum și promovarea simbolurilor fasciste și legionare.
O acțiune similară a fost desfășurată recent în mai multe județe din țară, unde s-au efectuat percheziții pentru sancționarea activităților ilegale legate de promovarea mesajelor de ură și violență.
„Acțiunile pe linia combaterii violenței în mediul online și a tragerii la răspundere penală a persoanelor care incită la acte de violență sau la săvârșirea unor infracțiuni vor continua”, a anunțat Ministerul Public.
Autoritățile au descoperit și legături între promovarea simbolurilor legionare și influența campaniei electorale. La finalul lunii noiembrie, în localitatea Tâncăbești, județul Ilfov, a fost organizată o comemorare a liderului mișcării legionare, Corneliu Zelea-Codreanu, la care au participat aproximativ 150 de persoane. Evenimentul a inclus folosirea simbolurilor Mișcării Legionare și a fost promovat ulterior pe TikTok.