27 nov. 2024 | 12:35

Primul tur al alegerilor prezidențiale, contestat la Curtea Constituțională. În ce caz se pot anula alegerile?

Știri generale
Primul tur al alegerilor prezidențiale, contestat la Curtea Constituțională. În ce caz se pot anula alegerile?

Doi dintre candidații la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024 au depus cereri de anulare a primului tur de scrutin la Curtea Constituțională a României (CCR).

Este vorba despre Sebastian Constantin Popescu, reprezentant al Partidului Noua Românie, și Cristian Terheș, candidatul Partidului Național Conservator Român, conform informațiilor publicate pe site-ul CCR.

Ce prevede legea pentru anularea alegerilor

Legea 47/1992, care reglementează funcționarea Curții Constituționale, prevede că CCR poate anula alegerile dacă se constată fraude ce ar putea influența atribuirea mandatelor sau ordinea candidaților ce intră în turul al doilea. În acest caz, Curtea dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică după data anulării.

Conform legislației, cererile de anulare pot fi făcute în termen de cel mult trei zile de la închiderea urnelor. Acestea trebuie să fie însoțite de dovezi care să susțină acuzațiile și să fie soluționate înainte de validarea rezultatelor oficiale.

Situația primului tur al alegerilor

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat rezultatele finale ale primului tur de scrutin:

Călin Georgescu: 2.120.401 voturi (22.94%)
Elena Lasconi: 1.772.500 voturi (19.18%)
Ion-Marcel Ciolacu: 1.769.760 voturi (19.15%)
George Simion: 1.281.325 voturi (13.86%)
Nicolae Ciucă: 811.952 voturi (8.79%)
Mircea Geoană: 583.898 voturi (6.32%)
Hunor Kelemen: 416.353 voturi (4.50%)
Cristian Diaconescu: 286.842 voturi (3.10%)

Dintre cei 14 candidați, doar doi au trecut în turul al doilea: Călin Georgescu și Elena Lasconi, ale căror campanii au atras atenția publicului și au generat dezbateri intense.

Ce urmează

Campania electorală pentru turul al doilea va începe pe 29 noiembrie, iar votul decisiv este programat pentru 8 decembrie 2024. Între timp, pe 1 decembrie vor avea loc și alegerile parlamentare, ceea ce adaugă o dimensiune suplimentară unui context electoral deja tensionat.

Curtea Constituțională va analiza cererile de anulare depuse și va decide dacă există suficiente motive pentru a repeta primul tur al alegerilor prezidențiale. Decizia finală va influența nu doar continuarea procesului electoral, ci și stabilitatea politică a țării în perioada următoare.

Cât de probabilă este anularea primului tur al alegerilor prezidențiale?

Două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale au fost înregistrate la Curtea Constituțională a României (CCR). Petre Lăzăroiu, fost judecător al CCR, consideră însă că șansele ca aceste cereri să fie admise sunt inexistente, declarând că procesul electoral s-a desfășurat corect și fără incidente majore.

Petre Lăzăroiu: „Zero șanse pentru anularea primului tur”

Fostul judecător CCR a explicat că nu există temei juridic pentru invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024. „Zero șanse! Păi ce facem, întoarcem mortul de la groapă?”, a afirmat Lăzăroiu, răspunzând speculațiilor din spațiul public.

El a subliniat că „lucrurile s-au consumat” și că nu au fost depuse plângeri semnificative la Biroul Electoral Central (BEC) privind fraude electorale majore. Potrivit acestuia, alegerile au fost corecte, iar rezultatele publicate reflectă realitatea votului.

„Fiecare câștigă cu armele pe care și le alege”

În privința nemulțumirilor legate de modul în care unii candidați au fost percepuți de electorat, Lăzăroiu a declarat: „Și care e problema? Că nimeni nu a știut cine e candidatul și că din cauza aia a câștigat? Foarte bine! Fiecare câștigă cu armele pe care și le alege, deocamdată nu sunt arme în afara legii”.

Fostul judecător a insistat asupra faptului că lipsa de notorietate a unui candidat nu poate fi un motiv pentru anularea alegerilor.

Nu există dovezi de fraudă

Petre Lăzăroiu a respins și acuzațiile de fraudă electorală, subliniind că acestea nu sunt susținute de dovezi concrete. „Ce să probeze? Cifrele sunt clare, au fost date în timp real, deci indiferent că le numeri sau nu, tot acelea ies”, a spus fostul judecător.

El a adăugat că orice orientare de vot este o decizie personală a fiecărui cetățean. „Ce să probezi, că s-au furat voturi la unul și s-au băgat la altul? Orientarea fiecărui votant e problema lui.”

 

Parteneri
Ce îi este scris în stele lui Călin Georgescu și semnificația anului său de naștere
Redactia.ro
Spaima trăită de femeia care l-a găsit fără suflare pe actorul Andrei Ionescu, soțul Ilenei Stana-Ionescu: „S-a stins din viață în somn, la fel ca Ileana. Va fi incinerat, ca să fie din nou lângă marea lui dragoste”
Click.ro
Bănescu critică preoții care l-au promovat pe Călin Georgescu. „Mai întâi, care valori creștine?”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Deși Călin Georgescu NU e de acord cu cezarienele, soția lui, Cristela, a născut prin cezariană! DETALII NEȘTIUTE din familia lor au ieșit la iveală!
Unica.ro
Silviu Prigoană n-ar fi avut niciun ban. „Dacă nu era Adriana, era Anonymus SRL”
EVZ.ro
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Spynews
Călin Georgescu este mason de frunte. Document bombă: Da, a fost acolo
Capital.ro
Cum arată apartamentul în care locuiește Maurice Munteanu. Canapeaua din living costă 8.000 de euro, iar masa e 4.000 de euro. Cât a costat locuința plină de stil
Avantaje
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Mediaflux
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată casa lui Călin Georgescu, acolo unde este, de fapt, sediul de campanie al candidatului la alegerile prezidențiale
Antena 1
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Shtiu.ro