Din cele mai vechi timpuri oamenii au fost fascinați de mișcarea Soarelui, a Lunii, de echinocțiu și solstițiu. Tu știi care este diferența dintre ele? Dacă nu, poți afla parcurgând acest articol.
Diferența între echinocțiu și solstițiu
De la începutul umanității, admiratul cerului a reprezentat o delectare atât pentru oamenii de rând, cât și pentru regi sau oamenii de știință.
Rotația pământului în jurul axei proprii este motivul pentru care există ziua și noaptea, iar, în cursul mișcării anuale aparente a Soarelui, există patru momente de referință, după cum urmează: Echinocțiul sau echinoxul de primăvară, Solstițiul de vară, Echinocțiul sau echinoxul de toamnă, și Solstițiul de iarnă, definite în cele ce urmează.
Detalii astronomice
- Echinocțiul de primăvară – reprezintă un semn al începutului primăverii astronomice în emisfera nordică și, al toamnei, în emisfera sudică (unde are loc echinocțiul de toamnă). La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, ziua devine egală cu noaptea, și va începe să crească până la solstițiul de vară.
Denumirea populară a echinocțiului (de primăvară și de toamnă) este „Târ Înainte”, respectiv „Târ Înapoi”.
Anul acesta, echinocțiul de primăvară are loc astăzi, 20 martie. Astăzi ziua și noaptea vor fi egale, iar începând de mâine, 21 martie, ziua se măreşte, iar natura se trezeşte la viaţă.
- Solstițiul de vară – marchează începutul verii astronomice în emisfera nordică și al iernii în emisfera sudică. Ca urmare, vom avea cea mai lungă zi din an, și cea mai scurtă noapte. După momentul Solstiţiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni.
În 2020, solstițiul de vară va pica în data de 21 iunie. Denumirea de solstiţiu provine din limba latină şi înseamnă „soarele stă”.
Copacul anotimpurilor
- Echinocțiul de toamnă – reprezintă începutul toamnei astronomice în emisfera nordică si al primăverii în emisfera sudică. Soarele trece prin punctul autumnal, unul din cele două puncte în care ecliptica intersectează ecuatorul ceresc, astfel că, ziua va fi, din nou, egală cu noaptea și va descrește până la solstițiul de iarnă.
Anul acesta, echinocțiul de toamnă va debuta pe 22 septembrie.
- Solstițiul de iarnă – reprezintă momentul debutului iernii astronomice în emisfera nordică si al verii în emisfera sudică. Astfel, se va înregistra cea mai scurtă zi din an și cea mai lungă noapte. După solstițiul de iarnă, ziua va începe să crească iar, și va deveni egală cu noaptea la echinocțiul de primavară.
În anul curent, solstițiul de iarnă va cădea pe 21 decembrie.