Limba română este adesea provocatoare chiar și pentru vorbitorii nativi. Unele cuvinte, din cauza formei lor sau a modului greșit în care sunt folosite în vorbirea curentă, devin capcane lingvistice frecvente. Este și cazul unui cuvânt folosit frecvent în această perioadă, atât în mass-media, cât și în vorbirea curentă.
Un astfel de exemplu este substantivul „președinție”, pe care mulți români îl scriu greșit, respectiv „președenție”. Deși diferența pare minoră, folosirea formei greșite poate atrage atenția și, în unele cazuri, critica celor care cunosc forma corectă.
Substantivul „președinție” este derivat de la cuvântul „președinte”, care desemnează persoana aflată la conducerea unei organizații, instituții sau a unui stat. Cuvântul a fost format prin adăugarea sufixului „-ie”, dar păstrează forma corectă a rădăcinii „președin-”, nu „președen-”. Prin urmare, forma corectă este „președinție”, iar utilizarea lui „președenție” este o greșeală gramaticală.
Confuzia dintre „președinție” și „președenție” poate apărea din mai multe motive:
Pentru a evita greșelile, este esențial să reținem care sunt formele corecte ale acestui cuvânt și să le folosim corespunzător:
Președinte – desemnează persoana care deține funcția de conducător.
Președinție – reprezintă instituția sau perioada în care cineva exercită funcția de președinte.
Președinția – substantiv articulat, folosit pentru a face referire la instituția președintelui, cum ar fi „Președinția României”.
Alte exemple corecte de cuvinte care provin de la „președinte”, dar au suferit mici modificări fonetice: decret prezidențial, mandat prezidențial, funcție prezidențială.
Un truc util pentru a reține forma corectă este să ne amintim că rădăcina cuvântului este „președin-”, exact ca în cuvântul „președinte”. Dacă pronunțăm și scriem corect „președinte”, vom face automat legătura corectă cu „președinție”.
De asemenea, este recomandat să consultăm surse de încredere, precum DEX (Dicționarul Explicativ al Limbii Române) sau DOOM (Dicționar Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române), pentru a verifica forma corectă a cuvintelor atunci când avem îndoieli.