12 nov. 2024 | 19:40

Sărbătoarea pe care Ceaușescu a încercat să o scoată din calendarul ortodox. Milioane de români poartă numele acestui mare sfânt

Diverse
Sărbătoarea pe care Ceaușescu a încercat să o scoată din calendarul ortodox. Milioane de români poartă numele acestui mare sfânt
Sarbatoarea pe care Ceausescu a incercat sa o scoata din calendarul ortodox

În timpul regimului comunist din România, Nicolae Ceaușescu a încercat să elimine semnificația sărbătorilor religioase, inclusiv zilele dedicate sfinților. Una dintre aceste zile este 6 decembrie, sărbătoarea Sfântului Nicolae, un sfânt venerat de milioane de români, inclusiv de cei care poartă numele său.

Interdicția sărbătorilor religioase în perioada comunistă

Regimul comunist a instituit un ateism strict și un control sever asupra vieții religioase a românilor. Participarea la slujbe și mersul la biserică în zilele sfinte erau strict supravegheate, iar cei care nu respectau directivele riscau sancțiuni. La școli, copiii erau educați în spiritul ateismului, învățându-li-se că religia era doar o superstiție dăunătoare.

Pentru a controla populația, autoritățile organizau filtre în jurul bisericilor și lăcașurilor de cult, pentru a descuraja prezența credincioșilor la slujbe. În ciuda acestor măsuri, românii au continuat să își sărbătorească discret zilele onomastice, inclusiv pe cea a Sfântului Nicolae, un moment de bucurie în familie, pe care și-l urau în taină, pentru a evita vigilența autorităților.

Sfântul Nicolae era sărbătorit în secret

Românii care purtau numele de Nicolae, Nicoleta sau alte variante sărbătoreau în secret ziua sfântului, chiar dacă însuși dictatorul Nicolae Ceaușescu purta acest nume și încerca să suprime această tradiție. Spre deosebire de credincioșii români, dictatorul refuza să își recunoască ziua onomastică și considera că astfel de tradiții erau împotriva regimului.

Această atitudine față de sărbătorile religioase reflecta dorința regimului de a înlocui sărbătorile tradiționale cu evenimente și festivități laice. Mesajele de felicitare, de exemplu, erau transmise doar în intimitatea familiei, departe de ochii și urechile autorităților. Chiar și gestul simplu de a trimite o urare putea atrage sancțiuni, fapt care arată intensitatea presiunii statului asupra religiei și credinței personale.

Citește și Localitatea din România favorită a lui Nicolae Ceaușescu. Atrage, în fiecare an, mii de turiști din toate colțurile Europei!

Încercarea de a elimina Crăciunul și Sfântul Nicolae din viața românilor

Sărbători importante precum Crăciunul, Paștele și toate zilele sfinților erau considerate ”opium pentru popor” și au fost interzise. De Crăciun, românii mergeau la muncă, mai puțin atunci când această zi cădea într-o duminică.

Tradițiile specifice Crăciunului au fost suprimate și înlocuite cu Moș Gerilă, o invenție a propagandei comuniste. Moș Gerilă aducea cadouri modeste copiilor doar pe 31 decembrie, însă darurile erau limitate de lipsurile materiale din acea perioadă.

Această suprimare a religiei a lăsat răni adânci asupra credinței și practicilor românilor. Deși mulți și-au păstrat credința în secret, teama de a-și exprima spiritualitatea în mod public a persistat chiar și după prăbușirea comunismului.

Totuși, rezistența tacită a oamenilor, care au continuat să își sărbătorească sfinții și să trimită urări în ascuns, a dovedit puterea tradițiilor și a credinței ortodoxe în fața unui regim represiv.

Astăzi, sărbătoarea Sfântului Nicolae rămâne un simbol al credinței și al rezistenței spirituale în fața unui regim care a încercat, dar nu a reușit, să suprime tradițiile religioase din viața românilor. Milioane de oameni își cinstesc încă numele și își amintesc de această perioadă în care credința lor a fost un adevărat act de curaj.

Citește și De ce era geloasă Elena Ceaușescu pe Delia Budeanu. Soția dictatorului i-a interzis prezentatoarei să mai apară pe sticlă!

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Lovește capota mașinii înainte de a porni motorul. La ce ajută
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro