05 nov. 2024 | 11:51

Ce este furosemidul, substanța interzisă găsită în sângele lui lui Hildeberto Pereira „Berto” de la U Cluj

Sport
Ce este furosemidul, substanța interzisă găsită în sângele lui lui Hildeberto Pereira „Berto” de la U Cluj

Furosemidul, un diuretic cunoscut, revine în prim-planul sportului după ce a fost depistat în organismul lui Hildeberto Pereira „Berto”, jucător al Universității Cluj.

Fotbalistul și-a asumat responsabilitatea, declarând că nu a folosit substanța pentru a-și crește performanțele sportive. Însă furosemidul este interzis de agențiile anti-doping din cauza capacității sale de a masca prezența altor substanțe interzise, motiv pentru care toleranța în astfel de cazuri este zero.

„Eu, Hildeberto Pereira (Berto), fotbalist profesionist care a evoluat ultima dată pentru Universitatea Cluj, aș dori să clarific o situație recentă. Pe data de 6 septembrie am fost supus unui test antidoping, în urma căruia am fost depistat pozitiv cu substanța furosemid. Vreau să fiu cât se poate de transparent în privința faptului că nu am consumat nicio substanță cu intenția de a-mi spori performanțele sportive, ci din motive personale pe care le voi clarifica și justifica în fața instanței.

Situația este fără doar și poate extrem de dificilă și are un impact major asupra mea, dar sunt hotărât să cooperez în totalitate cu organizațiile care judecă astfel de spețe. Înțeleg seriozitatea situației și astfel am decis să-mi reziliez de urgență contractul cu Universitatea Cluj. Decizia mă va ajuta să mă concentrez pe procedurile necesare și toate formalitățile, pentru a asigura că întreg procesul decurge într-un mod transparent și eficient.

Sunt determinat să-mi prezint apărarea și justificările pentru ca această situație să poată fi rezolvată cât de rapid este posibil, oferindu-mi astfel șansa de a-mi relua activitatea profesională. Apreciez înțelegerea tuturor și îmi mențin speranța și hotărârea de a respecta adevărul, ceea ce cred că este întotdeauna cea mai bună cale de a rezolva orice problemă”, a spus fotbalistul pentru ProSport.

Ce este și cum funcționează furosemidul

Furosemidul este un medicament diuretic folosit de obicei pentru tratarea insuficienței cardiace congestive, edemului și hipertensiunii arteriale. Diureticele, prin natura lor, ajută la eliminarea excesului de sare și apă din organism, fiind recomandate în special pacienților cu afecțiuni cardiace sau renale.

Acest medicament stimulează funcția renală și duce la eliminarea mai rapidă a lichidelor, reducând astfel retenția de apă și presiunea asupra inimii. Pe lângă beneficiile sale clinice, furosemidul este cunoscut pentru efectul de „mascare” a altor substanțe, fapt ce i-a adus notorietatea în lumea sportivă.

Atunci când este administrat, diureticul poate accelera eliminarea altor compuși, inclusiv substanțe dopante. Agențiile anti-doping, cum ar fi WADA, au inclus furosemidul pe lista substanțelor interzise tocmai din acest motiv, de teama că ar putea fi folosit pentru a ascunde consumul altor stimulente sau steroizi care îmbunătățesc performanțele fizice ale sportivilor.

Sportivi celebri depistați cu furosemid

Furosemidul a afectat cariera mai multor sportivi, nu doar a lui Hildeberto Pereira „Berto”. În România, Florentina Iușco, atletă ce urma să reprezinte țara la Jocurile Olimpice, a fost suspendată după un control anti-doping care a detectat prezența furosemidului în sângele ei.

Florentina Iușco susține că nu intenționa să se dopeze și că a folosit un supliment alimentar contaminat. Totuși, apelul său nu a fost acceptat, iar sancțiunea a rămas în vigoare, împiedicând-o să participe la competiția de la Paris.

La nivel internațional, cazul portarului Andre Onana de la Ajax a făcut furori în 2020. Onana a afirmat că a luat accidental o pastilă de furosemid, crezând că este un medicament pentru dureri de cap. Chiar și așa, a fost suspendat un an, deși sancțiunea a fost ulterior redusă la nouă luni.

Alte cazuri îl includ pe jucătorul Deco, care, în urmă cu un deceniu, a fost depistat pozitiv în urma administrării unui complex de vitamine în care furosemidul era prezent neintenționat. În mod similar, Luiza Galiulina, gimnasta uzbecă, a ratat Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 după ce a fost suspendată provizoriu pentru prezența furosemidului în organism.

De ce continuă sportivii să riște cu această substanță

Deși pericolele legate de furosemid sunt bine cunoscute, sportivii continuă să fie depistați pozitiv cu acest diuretic. Motivele pot fi multiple. Pe de o parte, unii sportivi îl folosesc ca agent de mascare, având conștient intenția de a ascunde utilizarea altor substanțe interzise.

Pe de altă parte, există și cazuri în care sportivii declară că au utilizat furosemidul pentru controlul greutății sau pentru alte motive medicale nelegate de performanțele sportive. De exemplu, sportivi din sporturile de contact sau gimnastică au raportat utilizarea diureticului pentru a pierde rapid în greutate înainte de competiții.

Riscurile pe care și le asumă sportivii prin folosirea furosemidului sunt semnificative. Orice prezență a acestei substanțe în sânge, indiferent de motiv, este privită ca un caz de dopaj, iar sancțiunile sunt dure.

În cazul lui Hildeberto Pereira „Berto”, suspendarea ar putea varia între doi și patru ani, fapt ce îi poate afecta ireparabil cariera.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Alimentul folosit zilnic, care se strică imediat. Cum îl salvăm. Trucuri ingenioase, testate
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Pensiile pe decembrie. Decizie la Ministerul Muncii: Era insuficient
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Alertă MAXIMĂ lângă România! Rusia a pus O ȚARĂ NATO pe LISTA ȚINTELOR
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro