02 nov. 2024 | 16:11

Ce nu se pune la microunde, de fapt. Preparatele astea îți pot strica cuptorul

Știri generale
Ce nu se pune la microunde, de fapt. Preparatele astea îți pot strica cuptorul
Ce nu se pune la microunde, de fapt. Preparatele astea îți pot strica cuptorul

Cuptorul cu microunde este unul dintre cele mai populare aparate electrocasnice, fiind rapid și ușor de utilizat pentru încălzirea mâncării. Totuși, nu toate alimentele și recipientele sunt potrivite pentru acest tip de aparat. Anumite produse pot provoca daune grave cuptorului, punându-ți în pericol siguranța sau afectând gustul mâncării. Iată care sunt acele preparate și materiale pe care nu ar trebui să le pui niciodată în cuptorul cu microunde.

Ouăle crude sau întregi

Unul dintre cele mai mari riscuri când vine vorba de microunde îl reprezintă ouăle crude sau întregi. Când ouăle sunt expuse la microunde, interiorul acestora se încălzește foarte rapid, iar presiunea rezultată face ca oul să explodeze.

Aceasta nu doar că lasă o mizerie greu de curățat în interiorul cuptorului, dar reprezintă și un pericol de arsuri pentru utilizator. În schimb, dacă vrei să gătești ouă la microunde, sparge-le și amestecă-le într-un vas adecvat, astfel încât să se evite acumularea presiunii.

Recipiente din metal și folie de aluminiu

Metalul și folia de aluminiu sunt incompatibile cu microundele, deoarece reflectă undele și pot provoca scântei sau chiar incendii. Dacă pui un vas de metal sau o folie de aluminiu în cuptorul cu microunde, scânteile produse pot deteriora aparatul sau chiar să îl ardă.

Pe termen lung, acest lucru poate afecta performanța cuptorului sau îl poate face inutilizabil. În locul acestora, folosește recipiente din sticlă, ceramică sau plastic special concepute pentru utilizarea la microunde.

Ardeii iuți și alte legume picante

Ardeii iuți sunt o surpriză neplăcută în cuptorul cu microunde, întrucât conțin capsaicină, o substanță care devine volatilă la temperaturi ridicate.

Când acești ardei sunt încălziți, capsaicina eliberată se vaporizează și poate irita ochii și căile respiratorii, provocând tuse, strănut și chiar dificultăți de respirație.

Așadar, dacă vrei să încălzești sau să gătești ardei iuți, este mai bine să folosești aragazul sau cuptorul clasic pentru a evita astfel de reacții neplăcute.

Recipiente din plastic obișnuit

Nu toate tipurile de plastic sunt potrivite pentru cuptorul cu microunde. Doar plasticul marcat cu eticheta „microwave-safe” este sigur pentru utilizare în aceste condiții. Alte tipuri de plastic se pot topi sau pot elibera substanțe toxice care pot contamina mâncarea.

Substanțele chimice eliberate din plasticul nepotrivit sunt dăunătoare pentru sănătate și pot altera gustul alimentelor. Pentru a evita acest risc, folosește doar recipiente din sticlă, ceramică sau plastic special conceput pentru microunde.

Alimente care conțin multă apă, cum ar fi strugurii

Strugurii și alte alimente cu conținut ridicat de apă nu ar trebui niciodată să fie puse în cuptorul cu microunde.

Atunci când sunt expuși la microunde, aceștia se pot supraîncălzi, iar apa din interior poate crea o acumulare de abur, provocând explozia lor. Aceasta lasă în urmă murdărie și reziduuri greu de curățat, afectând și siguranța alimentelor.

Sosurile și alimentele acoperite ermetic

Orice aliment sau sos depozitat într-un recipient închis ermetic nu ar trebui introdus în cuptorul cu microunde. Sub acțiunea microundelor, aburul acumulat în recipient poate face ca acesta să explodeze.

Același risc apare și pentru alimentele acoperite complet cu folie alimentară, deoarece aburul se acumulează rapid.

Pentru siguranță, folosește un capac cu orificii sau acoperă vasul cu un prosop de hârtie, care permite aburului să se elibereze treptat.

Cuptorul cu microunde este un aparat eficient, dar trebuie folosit cu precauție. Anumite alimente și materiale nu sunt sigure pentru microunde, iar utilizarea lor poate duce la accidente, stricăciuni ale aparatului și chiar riscuri pentru sănătate.

Evitând produsele periculoase, cum ar fi ouăle întregi, recipientele din metal, ardeii iuți și plasticul nepotrivit, îți protejezi cuptorul și te asiguri că mâncarea preparată rămâne sigură și gustoasă.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți contesta
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro