31 oct. 2024 | 10:40

Ce s-a întâmplat cu o femeie care s-a întors însărcinată la muncă, după concediul de maternitate. Decizia luată de șeful ei: „A fost un șoc”

Diverse
Ce s-a întâmplat cu o femeie care s-a întors însărcinată la muncă, după concediul de maternitate. Decizia luată de șeful ei: „A fost un șoc”

O mamă din Marea Britanie a obținut o victorie majoră în fața unui tribunal al muncii, după ce a fost concediată pe motiv că era însărcinată în timp ce se pregătea să revină la locul de muncă.

Nikita Twitchen, o tânără în vârstă de 27 de ani, a fost forțată să își părăsească locul de muncă la firma britanică de servicii de construcții First Grade Projects, dar a câștigat despăgubiri substanțiale, de 28.700 de lire sterline.

Tribunalul a concluzionat că tânăra a fost concediată pe nedrept și că decizia angajatorului a fost discriminatorie.

„O veste fericită transformată într-un șoc”

Nikita Twitchen lucra ca asistent administrativ, ocupându-se de diverse sarcini, cum ar fi gestionarea apelurilor telefonice, a plăților și a documentelor. Relația ei cu superiorul, Jeremy Morgan, părea una pozitivă și deschisă, potrivit mărturiei sale în fața tribunalului.

După ce a intrat în concediu de maternitate pentru prima sa sarcină, Nikita Twitchen s-a pregătit să revină la muncă în martie 2023.

Cu doar câteva zile înainte de data stabilită pentru revenire, ea a descoperit că este însărcinată din nou, o veste fericită, dar surprinzătoare. În timpul unei întâlniri de planificare a întoarcerii, i-a împărtășit șefului său această noutate, însă reacția acestuia a fost departe de a fi una de susținere.

„A fost un șoc,” a declarat Twitchen în fața tribunalului, precizând că Jeremy Morgan nu părea deloc încântat de situație. Deși acesta a susținut în fața tribunalului că a felicitat-o, reclamanta a contestat ferm acest lucru, declarând că șeful ei a fost rezervat și chiar iritat.

Nikita Twitchen a mai menționat că șeful ei nu a luat nicio măsură pentru a-i facilita revenirea la muncă după terminarea concediului de maternitate. Tribunalul a notat această atitudine ca fiind un indiciu al discriminării de care a avut parte femeia în urma celei de-a doua sarcini.

Atitudinea rezervată a angajatorului

Pe măsură ce data întoarcerii Nikitei Twitchen la locul de muncă se apropia, lipsa de comunicare din partea angajatorului a devenit din ce în ce mai evidentă. În cele din urmă, ea a fost nevoită să îi contacteze direct pentru a-și exprima intenția de a reveni în poziția sa inițială.

Jeremy Morgan a evitat clarificările, sfătuind-o doar să își „stabilească o rutină,” fără a-i oferi detalii concrete.

În luna aprilie, comportamentul lui șefului a devenit și mai distant și inexplicabil. Când angajata a cerut concediu anual, șeful ei a refuzat să îi răspundă și, mai târziu, i-a comunicat că firma întâmpină dificultăți financiare și că este necesar să facă reduceri de personal.

Totodată, i-a explicat că un nou software urmează să fie implementat și că, din acest motiv, rolul său de asistent administrativ ar fi devenit redundant.

Însă judecătorul Robin Havard a concluzionat că argumentul legat de dificultățile financiare și de software-ul inovativ era lipsit de bază.

„Compania nu a furnizat nicio dovadă în acest sens și nici explicații detaliate care să justifice măsura concedierii”, a menționat acesta în verdict.

De asemenea, judecătorul a subliniat faptul că firma continuase să facă angajări, investise în vehicule noi și chiar și-a schimbat brandul de la concedierea Nikitei Twitchen. Aceste elemente contraziceau clar pretențiile firmei, întărind suspiciunile de discriminare bazată pe sarcină.

Despăgubiri morale și financiare

Tribunalul muncii a considerat că Nikita Twitchen a fost supusă unui „tratament nefavorabil” din cauza stării sale, iar comportamentul angajatorului a fost catalogat drept „discriminatoriu”.

Judecătorul Robin Havard a menționat că o asemenea decizie nu doar că a provocat nesiguranță financiară și emoțională, dar i-a generat și o stare de anxietate continuă femeii, având în vedere responsabilitățile familiale și nevoia de stabilitate economică.

„Au existat fapte suficiente pentru a concluziona că tratamentul aplicat reclamantei de către pârâți a fost discriminatoriu”, a concluzionat judecătorul.

Astfel, tribunalul i-a acordat femeii despăgubiri financiare de peste 28.700 de lire sterline. Această sumă acoperă atât pierderile financiare suferite, cât și daune morale pentru starea de suferință provocată de concedierea nejustificată.

Parteneri
Carmen de la Sălciua o distruge pe Geta Sterp. Reacția dură pe care la dat-o fosta soție a lui Culiță Sterp
Redactia.ro
Horoscop noiembrie 2024. Urmează luna transformărilor profunde, viața ne va fi zguduită din temelii, intrăm într-o nouă eră
Click.ro
Imagini șocante cu pietoni care sar intenționat în fața mașinilor, în Năvodari. Recomandarea polițiștilor pentru șoferi
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
Filmul de pe Netflix care a înnebunit mapamondul. A fost vizionat de peste 13 milioane de ori, în doar câteva zile. Toată lumea vorbește despre el!
Unica.ro
Gata cu vremea caldă! Prognoza, schimbată radical. Ce vine peste România
EVZ.ro
Povestea tulburătoare a Larisei Butnariu. Tânăra a fost chinuită de traficanți și a solicitat sinucidere asistată în cele din urmă. Dezvăluiri din infernul pe care l-a trăit
Spynews
Banii care NU mai pot fi folosiți! Bancnotele pe care nici banca nu le acceptă
Capital.ro
De necrezut! Ce pensie are Mihaela Tatu după 30 de ani de carieră: "Cu pensia pe care o am, nu pot să trăiești"
Avantaje
Vești excelente! 30.000 de euro pentru tinerii căsătoriți
Mediaflux
Astăzi este ziua Simonei Gherghe! Ce surpriză i-au făcut copiii, la prima oră, frumoasei prezentatoare
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro