Perioada grea pe care o traversăm a schimbat „protocolul” și demersurile cu care eram obișnuiți. Iată ce solicită medicii de familie, cum se dau rețete și cum se fac vaccinuri în această perioadă de foc?
Contextul epidemiei cu coronavirus a împins pe toată lumea să renunțe la lucrurile obișnuite și să procedeze cu totul diferit, pentru a limita răspândirea epidemiei. Președintele Asociației Medicilor de Familie București a oferit detalii specifice despre cum se va proceda de acum încolo în privința rețetelor și a vaccinării în perioada aceasta. Sanda Alexiu a susținut că trebuie să fie limitat accesul pacienților la cabinete. Acest lucru va putea fi posibil prin minimalizarea pe cât se poate a accesului lor în timpul programului de lucru.
„Ne-am organizat să putem face programări telefonice, să primim la telefon sau la videotelefon orice fel de informație. Dar acest aspect, din punct de vedere legal, nu a fost rezolvat prin decretul stării de urgență și am solicitat acest lucru cu celeritate. În România, consultația telefonică sau prin videotelefon nu e recunoscută, e absolut necesar să se adauge acest lucru ca să putem să ținem oamenii acasă”
Sanda Alexiu, Președinte Asociația Medicilor de Familie București (Digi 24)
Sanda Alexiu a mai precizat faptul că pacienții în vârstă care au nevoie de tartament nu trebuie să vină la cabinet, pentru că rețetele pot fi transmise prin alte persoane din familie, dar trebuie consultați. De asemenea, a subliniat că pot fi făcute rețete chiar și pe trei luni, dar este necesar ca sistemul informatic să funcționeze, pentru că altfel rețeta nu va fi valabilă, iar pacientul va fi nevoit să o plătească integral.
În cazul vaccinării, se pot face programări la finele programului sau chiar într-o zi special pentru asta. În această privință este importantă continuitatea obișnuită, mai ales la copii. „Încă sunt cazuri de rujeolă, sunt copii care până la două luni nu au primit vaccin și sunt expuși. Trebuie vaccinați cu prioritate”.