26 oct. 2024 | 19:55

Primăria Sectorului 5, atacată cibernetic. Hackerii cer o sumă uriașă ca răscumpărare

News
Primăria Sectorului 5, atacată cibernetic. Hackerii cer o sumă uriașă ca răscumpărare
Primăria Sectorului 5 a fost atacată cibernetic

Primăria Sectorului 5 din București a fost recent ținta unui atac cibernetic de proporții, care a paralizat serverele instituției și a generat o criză fără precedent. Atacatorii, care nu au fost încă identificați, cer o răscumpărare de 5 milioane de dolari pentru a restabili accesul la datele și funcționalitățile afectate. Într-o declarație publică, primarul Cristian Popescu Piedone a afirmat că nu intenționează să cedeze presiunilor și a promis măsuri suplimentare pentru a preveni astfel de situații în viitor.

Primăria Sectorului 5, victimă a unui atac cibernetic masiv

Incidentul a fost descoperit în dimineața zilei de joi, când angajații Primăriei Sectorului 5 au sesizat că centrala telefonică a instituției nu funcționa corespunzător. Odată ce problema a fost raportată firmei care asigură mentenanța sistemelor IT, s-a constatat că serverele principale ale primăriei, situate la sediul din Fabrica de Chibrituri, au fost atacate cibernetic. Pe ecranele afectate, hackerii au lăsat un mesaj clar: „Răscumpărare 5 milioane de dolari”.

Reprezentanții Primăriei au acționat imediat, luând legătura cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Aceștia din urmă au intervenit prompt pentru a limita efectele atacului și pentru a începe o investigație detaliată. Conform primăriei, au fost afectate doar serverele din sediul central, celelalte direcții care își desfășoară activitatea în alte locații nefiind vizate de acest atac.

Declarația primarului Cristian Popescu Piedone: „Nu voi ceda!”

Într-o declarație fermă făcută pe rețelele sociale, primarul Cristian Popescu Piedone a condamnat atacul și a subliniat că nu intenționează să cedeze în fața cerințelor hackerilor.

„Nu voi ceda în fața unor astfel de atacuri și nu voi plăti suma cerută de teroriștii cibernetici. Vreau să-i mulțumesc ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, și reprezentanților DNSC pentru că au intervenit prompt”, a afirmat primarul.

El a adăugat că instituția va colabora strâns cu autoritățile competente pentru a depista responsabilii și pentru a restabili funcționarea serverelor în cel mai scurt timp posibil. În plus, Piedone a promis implementarea unor noi măsuri de securitate cibernetică pentru a asigura protecția împotriva unor potențiale atacuri viitoare.

„În perioada următoare, după remedierea situației, vom implementa noi măsuri de securitate cibernetică pentru a ne asigura că astfel de situații nu se vor mai repeta”, a declarat acesta.

Colaborare cu autoritățile și implicarea DNSC

În urma atacului, Primăria Sectorului 5 a solicitat sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și al Directoratului Național de Securitate Cibernetică, două instituții esențiale în gestionarea incidentelor de acest tip. Potrivit reprezentanților primăriei, echipe specializate au început deja să lucreze pentru a identifica modalitatea prin care hackerii au pătruns în sistemele IT ale primăriei și pentru a securiza platformele afectate.

„Intervenția promptă a colegilor de la DNSC a fost esențială în această situație critică. Suntem într-o continuă colaborare cu ei pentru a rezolva problema și pentru a dezvolta o strategie de prevenire pe termen lung”, a menționat primăria într-un comunicat oficial.

Impactul atacului asupra activităților primăriei și reacția publicului

Atacul cibernetic a avut un impact semnificativ asupra activităților zilnice ale Primăriei Sectorului 5. Serverele blocate au împiedicat accesul la diverse servicii și documente, afectând astfel capacitatea instituției de a răspunde cererilor cetățenilor. De asemenea, centrala telefonică nefuncțională a limitat comunicarea directă între cetățeni și diferitele departamente ale primăriei, generând frustrare în rândul locuitorilor sectorului.

În mediul online, reacțiile publicului au fost variate. Mulți au exprimat îngrijorare față de acest atac și au solicitat măsuri mai stricte de securitate pentru protejarea datelor cetățenilor. Alții au criticat administrația pentru vulnerabilitățile existente și au cerut transparență în ceea ce privește investigația și planurile de redresare.

Creșterea numărului de atacuri cibernetice: o problemă globală

Atacul asupra Primăriei Sectorului 5 se înscrie într-un context mai amplu al creșterii alarmante a atacurilor cibernetice la nivel global. Instituțiile publice și private deopotrivă devin ținte frecvente pentru grupurile de hackeri care caută să obțină câștiguri financiare rapide prin metode ilicite. De cele mai multe ori, aceste atacuri sunt bine coordonate și vizează vulnerabilități specifice în sistemele de securitate cibernetică ale instituțiilor vizate.

Potrivit unui raport recent, numărul atacurilor de tip ransomware – în care hackerii cer răscumpărare pentru deblocarea datelor – a crescut exponențial în ultimii ani. Specialiștii în securitate cibernetică atrag atenția asupra necesității investițiilor în tehnologie de protecție avansată și asupra instruirii personalului pentru a recunoaște și a preveni astfel de incidente.

Atacul cibernetic asupra serverelor Primăriei Sectorului 5 a generat o situație critică ce a necesitat o intervenție promptă și coordonată între instituțiile responsabile. Primarul Cristian Popescu Piedone a subliniat că nu va ceda în fața cererilor hackerilor, reafirmând angajamentul administrației de a investi în măsuri de securitate sporite. Rămâne de văzut cum se va finaliza această criză și ce impact va avea asupra strategiei de securitate cibernetică a instituției pe viitor. Între timp, cetățenii așteaptă cu nerăbdare restabilirea serviciilor și soluționarea completă a problemei.

Parteneri
Ce trebuie să pui pe masă, neapărat, ASTAZI de Sfântul Dumitru pentru a atrage norocul, protecția și belsugul
Redactia.ro
Bărbatul care a fost cel mai mare escroc din istorie. Cum a reușit să vândă Turnul Eiffel la fier vechi
Click.ro
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe front
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Una dintre cele mai sexy vedete din România s-a pocăit! 'Mi-a vorbit Dumnezeu... E foarte greu de explicat în cuvinte'
Unica.ro
Acești șoferi vor trece printr-un coșmar. Amendați la foc automat
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Regulă nouă pentru toți șoferii din trafic! Se aplică de duminică, 27 octombrie
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
RĂSTURNARE în ALEGERI! Toate PARTIDELE REVENDICĂ VICTORIA
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Îl mai știi pe Remus din „Secretul Mariei”? Ce mai face acum actorul Toma Dănilă si ce legătură există între el și Liviu Vârciu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro