26 oct. 2024 | 19:06

Șoferii agresivi în trafic vor putea fi reclamați direct la MAI printr-o aplicație ce va fi lansată duminică, 27 octombrie

News
Șoferii agresivi în trafic vor putea fi reclamați direct la MAI printr-o aplicație ce va fi lansată duminică, 27 octombrie
Cum poți reclama șoferii agresivi în trafic

Începând de duminică, 27 octombrie, Poliția Română va oferi cetățenilor o nouă modalitate de a contribui la siguranța rutieră prin intermediul unei aplicații online. Pietonii și șoferii vor avea posibilitatea de a sesiza comportamentele agresive observate în trafic, folosind aplicația oficială a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), denumită ESAR (Sesizări Abateri Rutiere), accesibilă pe hub.mai.gov.ro.

Combaterea agresivității în trafic devine o prioritate pentru Poliția Română

Într-un comunicat transmis sâmbătă, Poliția Română a subliniat importanța acestei inițiative, evidențiind eforturile instituționale pentru prevenirea și combaterea violențelor în trafic.

„Prevenirea şi combaterea violenţelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acţiune pentru Poliţia Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituţionale, identificarea şi implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie traşi la răspundere”, se arată în comunicat.

Prin noul sistem, oricine poate contribui la identificarea și sancționarea comportamentului periculos pe drumurile publice.

Ce presupune sesizarea comportamentului agresiv în trafic?

Aplicația ESAR va permite trimiterea de sesizări referitoare la comportamentul agresiv al conducătorilor auto, însoțite de probe sau indicii care să ajute la identificarea făptuitorilor. Pentru a depune o sesizare, utilizatorii trebuie să furnizeze următoarele informații obligatorii:

  • Datele de identificare ale celui care face reclamația (nume, prenume și codul numeric personal sau codul de identificare, după caz)
  • Datele de contact (număr de telefon și adresa de corespondență)
  • O declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea informațiilor și probelor oferite
  • Înregistrare audio-video sau video care surprinde incidentul, dacă este disponibilă
  • Data, ora și locul incidentului, împreună cu orice alte detalii relevante pentru identificarea evenimentului

Toate aceste elemente sunt necesare pentru a asigura că raportările sunt corecte și că pot fi utilizate în procesul de investigare și sancționare a comportamentelor agresive.

Ce înseamnă comportament agresiv în trafic?

Comportamentul agresiv pe drumurile publice este definit printr-o serie de acțiuni periculoase care pot pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. Printre manevrele considerate agresive se numără:

  • Schimbarea succesivă a benzilor de circulație sau a rândurilor de vehicule pentru a depăși un șir de mașini care circulă în același sens
  • Întoarcerea vehiculului folosind frâna de ajutor
  • Pornirea vehiculului prin patinarea excesivă și controlată a roților
  • Menținerea unei distanțe foarte reduse față de alte vehicule, fie din față, fie din spate, precum și pe lateral
  • Reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără un motiv întemeiat, de natură a intimida alți șoferi
  • Utilizarea repetată și nejustificată a semnalelor sonore și luminoase pentru a obliga conducătorii vehiculelor din față să elibereze banda

De asemenea, sunt incluse și alte comportamente periculoase, cum ar fi conducerea unui moped sau motocicletă pe o singură roată, mersul în marșarier pentru intimidarea altor participanți la trafic sau realizarea intenționată a unui derapaj controlat pentru întoarcerea vehiculului.

Sancțiunile aplicabile pentru comportamentul agresiv în trafic

Conform legislației, șoferii care sunt surprinși adoptând un comportament agresiv riscă sancțiuni severe. Potrivit articolului 100/3/i din Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, astfel de comportamente atrag amenzi cuprinse între 660 și 825 de lei, echivalente cu 4-5 puncte de amendă. În plus, permisul de conducere al șoferilor agresivi poate fi suspendat pentru o perioadă de 30 de zile.

Prin această măsură, autoritățile doresc să descurajeze manifestările agresive la volan și să promoveze un trafic mai sigur și mai responsabil pe drumurile publice din România.

Cum contribuie aplicația ESAR la siguranța rutieră?

Lansarea acestei funcționalități pe platforma hub.mai.gov.ro oferă o cale eficientă și modernă pentru raportarea comportamentelor agresive, contribuind la creșterea transparenței și responsabilității pe drumurile publice. Platforma permite cetățenilor să participe activ la menținerea ordinii și siguranței, oferind autorităților informațiile necesare pentru a interveni rapid și eficient.

Reprezentanții Poliției Române sunt optimiști că această măsură va aduce beneficii semnificative în prevenirea accidentelor rutiere și reducerea numărului de incidente cauzate de comportamente agresive. „Este important ca fiecare participant la trafic să conștientizeze riscurile acțiunilor sale și să înțeleagă că un comportament agresiv poate duce la accidente grave. Prin intermediul aplicației, sperăm să creăm un mediu mai sigur și mai disciplinat pe drumurile noastre”, au subliniat oficialii MAI.

Parteneri
Ce trebuie să pui pe masă, neapărat, ASTAZI de Sfântul Dumitru pentru a atrage norocul, protecția și belsugul
Redactia.ro
Bărbatul care a fost cel mai mare escroc din istorie. Cum a reușit să vândă Turnul Eiffel la fier vechi
Click.ro
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe front
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Una dintre cele mai sexy vedete din România s-a pocăit! 'Mi-a vorbit Dumnezeu... E foarte greu de explicat în cuvinte'
Unica.ro
O infecție face ravagii. Duce la cancer în scurt timp
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Ucraina a umilit România! Biserica Ortodoxă Română (BOR) a făcut anunțul
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
RĂSTURNARE în ALEGERI! Toate PARTIDELE REVENDICĂ VICTORIA
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Îl mai știi pe Remus din „Secretul Mariei”? Ce mai face acum actorul Toma Dănilă si ce legătură există între el și Liviu Vârciu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro