23 oct. 2024 | 12:13

Ce alimente trebuie să eviți după vârsta de 40 de ani. Nu ar fi recomandat să le consumi seara

Sfaturi Nutriție
Ce alimente trebuie să eviți după vârsta de 40 de ani. Nu ar fi recomandat să le consumi seara
Ce alimente trebuie să eviți după vârsta de 40 de ani. Nu ar fi recomandat să le consumi seara

După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească treptat, iar organismul nostru are alte nevoi nutriționale decât în tinerețe. Această perioadă a vieții este caracterizată de schimbări hormonale, inclusiv scăderea producției de hormoni, iar acest lucru poate influența felul în care corpul nostru metabolizează anumite alimente. Consumul alimentelor nepotrivite, în special seara, poate avea un impact negativ asupra stării generale, asupra greutății și asupra calității somnului.

Alimente de evitat seara dacă ai peste 40 de ani

Alimentația joacă un rol important la orice vârstă, dar cu atât mai mult în copilărie și după ce ai trecut de prima tinerețe. Schimbările care se produc în corp după vârsta de 40 de ani impun anumite ajustări în ceea ce privește stilul de viață. După această vârstă, este recomandat să evităm anumite alimente, mai ales seara. Iată câteva dintre acestea!

Alimentele bogate în zahăr rafinat

Dulciurile, băuturile carbogazoase și alte produse bogate în zahăr rafinat sunt inamicul numărul unu după 40 de ani. Pe măsură ce metabolismul încetinește, corpul nu mai poate metaboliza zahărul la fel de eficient ca în tinerețe, ceea ce poate duce la acumularea de grăsime și creșterea riscului de a dezvolta anumite afecțiuni. Consumul de zahăr pe timp de seară nu doar că poate influența negativ greutatea corporală, dar poate perturba și somnul prin creșterea nivelului de energie exact înainte de culcare.

Carbohidrații simpli

Alimente precum pâinea albă, pastele făinoase sau orezul alb sunt bogate în carbohidrați simpli, care sunt digerați rapid și provoacă creșteri bruște ale nivelului de zahăr din sânge. După 40 de ani, consumul acestor tipuri de carbohidrați, mai ales seara, poate contribui la creșterea în greutate și la scăderea sensibilității la insulină. În locul lor, ar trebui să optezi pentru carbohidrați complecși, precum orezul brun sau quinoa, care eliberează energia treptat și sunt mai ușor de procesat de organism.

Mâncărurile prăjite și grase

Alimentele prăjite, bogate în grăsimi saturate, sunt greu de digerat și pot cauza probleme digestive, în special dacă sunt consumate seara. După vârsta de 40 de ani, digestia devine mai lentă, iar alimentele grele, precum cartofii prăjiți sau carnea grasă, pot provoca balonare, indigestie și chiar reflux gastric, perturbând calitatea somnului.

Alcoolul

Consumul de alcool, mai ales seara, poate afecta profund calitatea somnului. Deși poate părea că un pahar de vin te ajută să adormi, în realitate, alcoolul perturbă ciclurile de somn profund și te face să te trezești obosit. În plus, alcoolul este bogat în calorii goale, iar după 40 de ani, corpul procesează aceste calorii mai încet, ceea ce poate duce la acumularea de grăsime, în special în zona abdominală. Dacă nu poți renunța complet la alcool, încearcă să-l limitezi, mai ales pe timp de seară.

Alimentele bogate în sodiu

Mâncărurile procesate, fast-food-ul și conservele conțin cantități mari de sodiu, care pot duce la retenția de apă și la creșterea tensiunii arteriale. Pe măsură ce îmbătrânim, rinichii devin mai puțin eficienți în eliminarea excesului de sodiu din organism, ceea ce poate duce la alte probleme. Consumul de alimente bogate în sare, seara, poate contribui la balonare și disconfort în timpul nopții, afectând calitatea somnului.

Produsele lactate grase

Lactatele, în special cele grase, cum ar fi brânzeturile maturate sau smântâna, sunt greu de digerat și pot cauza balonare și indigestie. După 40 de ani, mulți oameni devin mai sensibili la lactoză, chiar dacă nu au avut probleme în tinerețe. Dacă observi că produsele lactate îți provoacă disconfort, mai ales seara, ar fi bine să le eviți sau să alegi variante mai ușoare, cum ar fi iaurtul degresat sau laptele vegetal.

Parteneri
Ce semnificație au florile pe care Dana Budeanu le-a dus la înmormântarea fostei soacre
Redactia.ro
De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie într-un restaurant. Detaliul neașteptat dezvăluit de o angajată
Click.ro
Suspecții în cazul atentatului cu bombă din Arad au fost prinși după trei ani. Fiica milionarului ucis, principala suspectă
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Replica de milioane pe care Teo Trandafir i-a dat-o Danei Budeanu, după ce stilista a spus despre vedeta TV că 'se îmbracă pilaf'
Unica.ro
Euro explodează. Seism pe piața valutară
EVZ.ro
Mădălina Pamfile, noi declarații după ce a fost prinsă băută la volan și încătușată: „M-a deranjat mai mult inconștienta mea”. Ce urmează să se întâmple în cazul fostei asistente TV
Spynews
România o plânge. S-a mai stins o mare actriţă. Marea doamnă s-a alăturat stelelor
Capital.ro
Ce a comentat Mihai Bendeac despre rochia de mireasă, de 80 de euro, a lui Theo Rose: "Femeia asta...". Reacția lui a stârnit internauții
Avantaje
Dosarele de pensii BLOCATE. Cine sunt pensionarii care riscă să rămână FĂRĂ BANI
Mediaflux
Reacția Danei Badea după ce fostul ei a anunțat că se căsătorește! Acum, Alin a dezvăluit că iubita lui, Sibel, e însărcinată și urmează să mai aibă un copil
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
O creatură marină care arată îngrozitor a băgat spaima în localnici. Ce este vietatea care pare „de pe altă lume”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro