22 oct. 2024 | 19:10

Se scumpește pâinea. Cât vor plăti românii pentru o franzelă

Știri generale
Se scumpește pâinea. Cât vor plăti românii pentru o franzelă

În următoarea perioadă, românii se vor confrunta cu o nouă creștere a prețului pâinii, unul dintre cele mai consumate produse alimentare din țară. Producătorii de panificație invocă multiple motive care stau la baza acestor scumpiri, începând cu majorarea costurilor pentru materia primă și continuând cu creșterea cheltuielilor pentru forța de muncă și logistică.

În acest context, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat deja o creștere de preț între 3 și 5% pentru produsele de panificație la nivel național, iar acest trend este de așteptat să continue până la finalul lunii ianuarie 2024.

Creșterea treptată a prețului pâinii

Deși o parte din producători estimează o creștere relativ moderată de aproximativ 5%, alții prevăd majorări mai semnificative, de până la 10%. Aceasta înseamnă că, în anumite zone, prețul unei franzele ar putea crește cu aproximativ 50 de bani, ceea ce va afecta bugetele zilnice ale consumatorilor. De exemplu, o franzelă care acum costă 5 lei ar putea ajunge la 5,5 lei după aplicarea acestei scumpiri.

Impactul acestui val de scumpiri va fi resimțit semnificativ, având în vedere că un român consumă, în medie, aproximativ șapte kilograme de pâine lunar, potrivit statisticilor. Spre comparație, consumul de cartofi este de aproape trei kilograme pe lună per persoană, ceea ce face ca pâinea să rămână alimentul de bază al multor familii din România.

De ce cresc prețurile?

Principalul factor care influențează această majorare a prețului pâinii este scumpirea grâului alimentar. Deși România a avut o recoltă bună în 2023, obținând 9,635 milioane de tone de grâu, prețul acestuia a continuat să crească pe piața internațională.

În prezent, prețul unei tone de grâu este de 226 de euro, față de 194 de euro în august 2024, conform bursei de la Paris, una dintre cele mai importante piețe de referință pentru agricultură.

Costuri operaționale și forța de muncă

Pe lângă scumpirea materiei prime, costurile operaționale au crescut și ele considerabil. Facturile la utilități și cheltuielile de transport s-au majorat constant, ceea ce a pus o presiune suplimentară pe producători.

De asemenea, creșterea salariilor și deficitul de forță de muncă sunt factori ce contribuie la scumpiri. Producătorii de panificație sunt nevoiți să aloce resurse suplimentare pentru menținerea activității, iar aceste costuri se reflectă, inevitabil, în prețurile finale ale produselor de pe rafturi.

Perspective pentru 2024

Deși scumpirile par inevitabile, autoritățile și experții din domeniu nu prevăd o scădere semnificativă a producției de grâu pentru 2024, chiar și în condițiile secetei din anumite regiuni. În plus, România continuă să fie un jucător important pe piața internațională, fiind cel mai mare exportator de grâu moale din Uniunea Europeană în perioada 1 iulie – 8 septembrie 2024, cu o cantitate de 1,72 milioane de tone.

Aceste aspecte indică faptul că piața grâului este în continuă mișcare, iar prețurile pot varia în funcție de evoluția economică și climatică. Totuși, românii trebuie să se aștepte la scumpiri treptate în sectorul produselor de panificație, care vor continua să afecteze coșul zilnic de cumpărături.

Parteneri
Cuplu surpriză în showbiz. Cu cine l-a înlocuit Naomi Hedman pe Florin Ristei
Redactia.ro
De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie într-un restaurant. Detaliul neașteptat dezvăluit de o angajată
Click.ro
Care sunt cele două țări NATO pe care Putin le-ar ataca în cel mai negru scenariu al generalilor americani
Digi24
Adelina Pestrițu și-a arătat BUSTUL pe Internet. Imagini INCENDIARE cu bruneta!
Vocea.biz
'Actorul vostru, diavolul realității mele'. Un cunoscut actor e acuzat că și-ar fi bătut soția!
Unica.ro
Un cunoscut actor român, acuzat că și-ar fi snopit în bătaie soția. Scene incredibile
EVZ.ro
EXCLUSIV. Raluca Pastramă îl dă în judecată pe Ibrahim, fostul soț, după ce a filmat-o în ipostaze interzise! Imaginile au ajuns și la Pepe. Reacție dură la adresa celor doi bărbați
Spynews
Obligatoriu la ITP. Ce trebuie să primească proprietarii de mașini. Se face dosar penal
Capital.ro
Ce a comentat Mihai Bendeac despre rochia de mireasă, de 80 de euro, a lui Theo Rose: "Femeia asta...". Reacția lui a stârnit internauții
Avantaje
Mai MULȚI BANI la pensie pentru românii cu acest număr de ani lucrați!
Mediaflux
Noul cuplu bombă în showbiz! Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, și fiul Ozanei Barabancea, Andrew, au o relație! | VIDEO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Babasha se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit: „Pe partea dreaptă a feței am o hemipareză”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro