Așa cum scriam într-un articol anterior, în data de 17 martie, această criză epidemiologică aduce cu sine și alte efecte, în afară de cele medicale, și anume o nouă criză economică. Astăzi, Guvernul Orban a anunțat că cel puțin opt OUG-uri și alte ordonanțe vor fi aprobate astăzi, cele mai așteptate măsuri fiind cele pentru IMM-uri, având în vedere că sunt cei mai afectați de criza epidemiologică, mai ales după decizia de închidere a restaurantelor, barurilor, hotelurilor, etc.
Efectele economice se resimt deja la nivelul micilor întreprinzători dar și la nivelul companiilor mari, astfel că sunt imperios necesare măsuri economice imediate care să încerce, într-un fel sau altul să ajute micile afaceri și nu numai, să supraviețuiască în condițiile actuale. În scenariile propuse în articolul din 17 martie arătam punctual că cele mai afectate for fi domeniile Horeca (restaurante, baruri, hoteluri, etc), dar și celebrele afaceri (magazine) din interiorul Mall-urilor din București, dar și din țară. Organizaţia Patronală a Retailerilor din România a transmis astăzi un comunicat prin care anunță că societăţile comerciale care funcţionează în centrele comerciale de tip mall vor suspenda contractele de închiriere ale magazinelor pe întreaga durată a stării de urgenţă, dar şi contractele individuale de muncă ale lucrătorilor comerciali pe perioada instituirii stării de urgenţă.
„Retailerii care funcţionează în centrele comerciale de tip mall – cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor – vor pune în aplicare următoarele măsuri preventive: 1. Invocarea Pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reuneşte atât forţa majoră, cât şi cazul fortuit şi, pe cale de consecinţă, în temeiul Art.1.351 şi 1.271 din Codul Civil, suspendarea contractelor de închiriere ale magazinelor din centrele comerciale de tip mall pe întreaga durată a stării de urgenţă decretate începând cu data de 16.03.2020; 2. Invocarea Pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reuneşte atât forţa majoră cât şi cazul fortuit şi, pe cale de consecinţă, în temeiul art. 50 din Codul Muncii, suspendarea contractelor individuale de muncă ale lucrătorilor comerciali din magazinele aflate în centrele comerciale de timp mall pe întreaga durată a stării de urgenţă decretate începând cu data de 16.03.2020”, se menţionează în comunicat.
Excepția de la această măsură vor fi magazinele alimentare şi farmaciile, motivația din spatele deciziei Organizației Patronale fiind aceea că pandemia COVID-19, împreună cu măsurile legale luate de autorităţi pentru combaterea acestei pandemii (inclusiv declararea stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu data de 16 martie 2020), reprezintă evenimente fortuite, care reunesc atât forţa majoră, cât şi cazul fortuit, argumentează organizaţia. Iată că ajungem la unul din scenariile propuse anterior, scenariu în care zeci de mii de oameni vor intra, forțat, în șomaj tehnic. Orban anunța astăzi că vor da o Ordonață de Urgență prin care să asigure plata șomajului tehnic, dar în anumite condiții și pentru anumiți angajați. Rămâne să vedem care va fi subiectul clar al acestei Ordonanțe și pentru cine se va aplica, în cele din urmă.