18 oct. 2024 | 20:44

Ce substanțe chimice ar fi fost găsite în anumite sticle cu apă. Consumatorii, avertizați de autorități

News
Ce substanțe chimice ar fi fost găsite în anumite sticle cu apă. Consumatorii, avertizați de autorități
Ce substanțe chimice ar fi fost găsite în anumite sticle cu apă. Consumatorii, avertizați de autorități

O serie de cercetări recente arată că în numeroase sortimente de apă îmbuteliată se regăsesc substanțe chimice cunoscute sub numele de PFAS. Cât de nocive sunt aceste chimicale și ce spun specialiștii care au condus studiul.

Chimicale detectate în mai multe mostre de apă

Noi cercetări atrag atenția asupra faptului că substanțele chimice toxice, cunoscute sub numele de PFAS (substanțe perfluoroalchilice), au fost detectate în mostre de apă potabilă din întreaga lume. Aceste substanțe, denumite „chimicale eterne” din cauza capacității lor de a se descompune foarte lent în mediu, se găsesc într-o varietate de produse de zi cu zi, precum hârtia igienică, ambalajele alimentare, cosmeticele și chiar ața dentară.

PFAS-urile rămân în sol, oceane și râuri, contaminând mediul la scară globală. Un studiu din 2023, realizat de Serviciul Geologic al Statelor Unite, a arătat că aproape jumătate din apa potabilă din țară conține diverse tipuri de PFAS.

Un nou studiu condus de cercetători de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, și Universitatea de Știință și Tehnologie din China, a scos la iveală prezența a două tipuri de PFAS – acidul perfluorooctanoic și sulfonatul de perfluorooctan – în peste 99% dintre mostrele de apă îmbuteliată analizate din 15 țări. Cercetarea a arătat că apa minerală naturală conținea concentrații mai mari decât apa purificată.

Acest fapt este îngrijorător deoarece studii anterioare au legat PFAS de diverse probleme de sănătate, cum ar fi colesterolul și tensiunea arterială crescută, imunitatea scăzută, problemele de fertilitate și un risc crescut de anumite tipuri de cancer, conform Agenției Americane pentru Substanțe Toxice și Registrul Bolilor.

Impactul acestor substanțe și măsuri de reducere a expunerii

Totuși, nu este clar în ce măsură aceste chimicale prezintă un risc major pentru sănătate, deoarece concentrațiile găsite în mostrele analizate sunt, în general, sub nivelurile de alertă stabilite de agențiile de reglementare.

„Deși nivelurile actuale de PFAS în majoritatea probelor de apă nu constituie o preocupare majoră pentru sănătate, monitorizarea continuă și reglementarea sunt esențiale pentru protejarea sănătății publice,” a declarat co-autorul studiului, Stuart Harrad, profesor la Universitatea din Birmingham.

Profesorul Oliver Jones, chimist la Universitatea RMIT din Australia, care nu a fost implicat în studiu, a subliniat că prezența unei substanțe nu înseamnă automat că aceasta va provoca daune.

„Discuțiile despre toxicitate nu au sens fără a ține cont de doză și context. Deși PFAS au fost legate de o serie de efecte asupra sănătății, concentrațiile necesare pentru a provoca astfel de efecte sunt mult mai mari decât cele raportate în acest studiu”, a precizat el.

Pentru cei care doresc să evite expunerea la PFAS, există totuși vești bune: aceste substanțe pot fi îndepărtate prin metode simple la domiciliu. De exemplu, fierberea apei sau filtrarea acesteia printr-un filtru de carbon activ pot reduce nivelul PFAS cu până la 90%.

„Rezultatele noastre evidențiază prezența pe scară largă a PFAS în apa potabilă și eficiența metodelor simple de tratament pentru reducerea nivelurilor acestora,” a adăugat Harrad.

De asemenea, co-autorul Yi Zheng a subliniat că „o mai mare conștientizare a prezenței PFAS în apa de la robinet și cea îmbuteliată poate conduce la alegeri mai informate din partea consumatorilor, încurajând utilizarea metodelor de purificare a apei”.

Aceste descoperiri atrag atenția asupra importanței monitorizării constante a apei potabile și utilizării de metode simple pentru a reduce expunerea la substanțele chimice potențial periculoase.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 18-24 octombrie. Două zodii primesc vești bune, iar un nativ trece printr-o situație tensionată
Click.ro
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Scandal uriaș în lumea divelor. Ilinca Vandici și Lora, vorbe usturătoare
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Vladimir Putin a renunțat, e definitiv! Decizia ISTORICĂ a Rusiei. Toată planeta aştepta anunțul
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
VIN BANII pentru ajutorul de încălzire! Iată cine primește banii
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro