14 oct. 2024 | 16:45

Acatistul Sfintei Parascheva 2024. Trebuie să-l citești astăzi, ca să ai noroc și bunăstare

Utile
Acatistul Sfintei Parascheva 2024. Trebuie să-l citești astăzi, ca să ai noroc și bunăstare
Acatistul Sfintei Parascheva 2024. Trebuie să-l citești astăzi, ca să ai noroc și bunăstare

Sfânta Parascheva, sărbătorită anual pe data de 14 octombrie, este una dintre cele mai importante figuri din calendarul ortodox, având o semnificație deosebită pentru credincioșii din România. Supranumită ”Ocrotitoarea Moldovei”, Sfânta Parascheva este considerată un simbol de smerenie și credință. Ce acatist este bine să citești în această zi de mare sărbătoare.

Cine a fost Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în Epivat, o localitate situată pe teritoriul actual al Turciei. Încă de tânără, și-a dedicat viața lui Dumnezeu, trăind în asceză și rugăciune. După moarte, moaștele sale au fost păstrate cu mare evlavie în mai multe locuri din Balcani, până când, în anul 1641, au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu, fiind așezate în Catedrala Mitropolitană, unde se află și astăzi.

Parascheva este văzută ca un model de curățenie spirituală și dăruire față de aproape, iar credincioșii îi cer ajutorul mai ales în momente de cumpănă, pentru vindecare sau pentru îndrumare în viață.

Pelerinajul de la Iași, organizat anual în jurul datei de 14 octombrie, este unul dintre cele mai mari și importante evenimente religioase din România. Mii de credincioși din toată țara vin să se roage la moaștele Sfintei, cu speranța că rugăciunile lor vor fi ascultate. În timpul acestui pelerinaj, orașul Iași devine un loc de comuniune și spiritualitate, iar slujbele ținute în cinstea Sfintei atrag o mulțime de oameni.

Acatistul Sfintei Parascheva

De Sfânta Parascheva, mulți români respectă tradiții vechi, precum aprinderea de lumânări și rugăciunile pentru sănătate și protecție. În unele zone, se obișnuiește să se ofere pomană pentru sufletul celor adormiți. Rugăciunile adresate Sfintei au putere mai mare în această zi, iar una dintre cele mai cunoscute este acatistul Sfintei Parascheva. Acatistul este compus din mai multe condace și icoase, după cum urmează:

”Condac 1

Preacuvioasei noastre Maici, mult-milostivei Parascheva, prinos de umilință îi aducem noi, nevrednicii păcătoși, pentru mijlocirile sale. Că mari daruri ne-am învrednicit a dobândi, de la izvorul cel pururea curgător de bunătăți al Mântuito­rului nostru, și să-i cântăm: Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!

Icos 1

Îngerii din cer cu laude primind duhul tău cel fecioresc din pământeștile lăcașuri, de bucurie te-au încununat pentru vredniciile tale; că femeiesc trup purtând și fire slăbănoagă, ai știut a birui toate puterile vrăjmașilor prin buna înțelepciune; pentru aceasta îți cântăm:
Bucură-te, înțeleaptă fecioară;
Bucură-te, porumbiță cuvântătoare;
Bucură-te, suflet îngeresc în trup fecioresc;
Bucură-te, vrednică mijlocitoare către Domnul;
Bucură-te, mângâierea oamenilor;
Bucură-te, alinarea de suferință;
Bucură-te, nădejdea noastră cea tare;
Bucură-te, întărirea credincioșilor;
Bucură-te, liman lin și neînviforat;
Bucură-te, pilda bunei cucernicii;
Bucură-te, luminarea celor nepricepuți;
Bucură-te, scăparea celor deznădăjduiți;
Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!”

Citește continuarea AICI.

Digisport.ro
A supărat pe cine nu trebuia și cariera ei s-a încheiat! Apoi a luat o decizie neașteptată: 2.000 $ în 24 de ore. ”Nu am limită”
Stirile PROTV
Ce s-a întâmplat cu casa bărbatului din Florida care și-a ancorat-o cu curele și cârlige înainte de uraganul Milton
PlaySport
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
ProActual
Imaginile pe care Gabriela Firea le-ar vrea șterse de peste tot! Cum a fost surprinsă
EVZ.ro
Greșeala care transformă varza murată în eșec. Câteva trucuri simple de respectat
Spynews.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
PRO TV
Influencerul Adrian "Elicopter de luptă" a fost prins beat la volan, după ce a fugit de poliție în Pitești! Fratele tânărului, arestat pentru ultraj
Adevarul
Invenția Toyota care schimbă regulile jocului: autonomie aproape infinită. Nu este nevoie să opriți pentru a vă reîncărca mașina electrică
BZI.ro
El o face pe Alexia Eram fericită acum! Cine este tânărul chipeș cu care se afișează fiica Andreei Esca
Viva.ro
Ce mai face și cum arată Vasile Șeicaru la 73 de ani: "Nimeni nu îmi dă vârsta pe care o am"
Parteneri
Cine este românca aleasă cea mai frumoasă femeie din Italia. Luisa va reprezenta țara de adopție în concursul internațional
Redactia.ro
O femeie și-a găsit fiica la 44 de ani după ce a fost răpită din fața casei. Ce se întâmplase de fapt cu ea: „Am trăit o viață falsă”
Click.ro
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo nu s-a rostit cuvântul «moarte»”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Revenirea anului în televiziune. Pune capăt unei pauze de mulți ani
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Putin va ataca NATO. Șeful spionilor germani anunţă război mondial: Suntem deja în conflict direct
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
Putin e GATA de RĂZBOI cu NATO! Anunțul serviciilor SECRETE
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce a transmis influencerul Adrian Elicopter de luptă după ce a fost acuzat că a fost prins beat la volan și că a fugit de Poliție
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro