11 oct. 2024 | 11:09

Cutremur puternic în Marea Neagră vineri dimineața. S-a resimțit în Constanța

News
Cutremur puternic în Marea Neagră vineri dimineața. S-a resimțit în Constanța
A fost cutremur în Marea Neagră

Conform unor date de ultimă oră de la INFP, a fost înregistrat un cutremur puternic în Marea Neagră vineri dimineața. Din primele înregistrări, cutremurul s a resimțit în Constanța.

În urmă cu puțin timp, cutremur puternic în Marea Neagră vineri dimineața

În jurul orei 10:16 minute, ora locală, INFP anunță că a avut loc un cutremur puternic în Marea Neagră, produs la o adâncime de 14,5 km. Din înregistrăirle specialiștilor, cutremurul a avut o intensitate de 5,6 grade pe scara Richter.

„În ziua de 11 Octombrie 2024, la ora 10:16:40 (ora locală a României), s-a produs în BLACK SEA un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.6, la adâncimea de 14.5 km.”, spune INFP.

Reamintim că la primele ore ale dimineții de vineri s-a produs un nou cutremur în România, în zona seismică Vrancea.

Seismul s-a resimțit în Constanța

După cum era de așteptat, locuitorii din orașul Constanța au resimțit acest cutremur puternic în Marea Neagră, dar nu există până la această oră informații despre pagube materiale însemnate, sau pierderi de vieți omenești.

Conform datelor din teren, acest seism a fost resimțit inclusiv în Turcia și Bulgaria, dar cu o magnitudine ceva mai mică față de cea din zona de epicentru a cutremurului. Cutremurele din Marea Neagră reprezintă un fenomen seismologic important pentru țările din jurul acestei mari, inclusiv România, Turcia, Bulgaria și Ucraina.

Deși zona Mării Negre nu este la fel de activă seismic precum alte regiuni din lume, precum zona Vrancea din România sau Anatolia din Turcia, activitatea tectonică din această regiune poate provoca cutremure semnificative, unele dintre ele având potențialul de a afecta puternic zonele de coastă.

Activitatea seismică în Marea Neagră

Marea Neagră este situată într-o regiune tectonică complexă, unde plăcile tectonice eurasiatică și africană se intersectează, creând o presiune constantă în scoarța terestră.

În plus, există și câteva micro-plăci tectonice care influențează activitatea seismică din această regiune.

Cele mai mari cutremure din Marea Neagră au avut loc în apropierea coastelor turcești și românești, iar adâncimea epicentrelor variază, afectând intensitatea resimțită la suprafață.

Cutremurele recente din Marea Neagră

În ultimii ani, mai multe cutremure de intensitate moderată au avut loc în regiunea Mării Negre, provocând îngrijorare în rândul populației din zonele de coastă.

De exemplu, în anul 2021, un cutremur cu magnitudinea de 5,5 a fost înregistrat în apropierea coastei turcești a Mării Negre, fiind resimțit și în unele regiuni din România.

De asemenea, în octombrie 2022, un cutremur cu magnitudinea de 5,2 a fost raportat în zona de nord-vest a Mării Negre, provocând trepidații moderate în Dobrogea și sudul Ucrainei.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Răzvan Fodor și Irina, vacanță de coșmar. Mulți români au mai pățit asta
EVZ.ro
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Spynews
Statul vrea să controleze banii românilor. Trebuie să raporteze. Au 5 zile la dispoziție
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI! AU FOST UCIȘI pe LOC
Mediaflux
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Unde a plecat Mario Fresh după ce a confirmat despărțirea de Alexia Eram. Alături de cine s-a fotografiat artistul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro