05 oct. 2024 | 17:00

România e sub alertă meteo de vreme extremă. Unde va fi cel mai rău: ANM a emis cod galben de ploi

Vremea Meteo
România e sub alertă meteo de vreme extremă. Unde va fi cel mai rău: ANM a emis cod galben de ploi
România sub cod galben de vreme extremă: ANM avertizează unde vor lovi cele mai puternice ploi.

România se confruntă cu o schimbare bruscă a vremii, după o perioadă de temperaturi relativ ridicate pentru această perioadă a anului. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod galben de ploi torențiale, valabilă începând de sâmbătă, ora 15:00, până duminică, la ora 12:00. Alerta vizează mai multe regiuni din țară, iar autoritățile recomandă populației să fie pregătită pentru condiții meteorologice dificile.

Regiunile cele mai afectate de ploile torențiale

Codul galben emis de ANM este valabil pentru Moldova, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și municipiul București. În aceste regiuni, ploile vor avea caracter torențial, iar cantitățile de apă vor fi semnificative. În intervale scurte de timp, se pot acumula cantități de apă de 20-30 de litri pe metrul pătrat, iar în unele zone izolate, valorile pot depăși chiar 40-50 de litri pe metrul pătrat.

Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat că, deși majoritatea ploilor se vor concentra sâmbătă și duminică, există posibilitatea ca precipitațiile să persiste și în noaptea de duminică spre luni, în special în estul țării. Aceste condiții meteorologice severe necesită o atenție sporită din partea locuitorilor din regiunile vizate, deoarece ploile torențiale pot provoca inundații locale și alte probleme legate de acumularea rapidă a apei.

Temperaturi în scădere și o schimbare radicală a vremii

Pe lângă ploile intense, schimbarea regimului termic este de asemenea remarcabilă. În timp ce sâmbătă, în sud-estul țării, se mai înregistrează temperaturi de până la 26-27 de grade Celsius, în regiunile intracarpatice, valorile termice deja au coborât până la 16-18 grade Celsius. Această diferență de temperatură subliniază dinamica atmosferică instabilă care domină România în aceste zile.

Duminică și luni, scăderea temperaturilor se va resimți în toată țara, iar valorile maxime vor varia între 10 și 21 de grade Celsius. Această răcire semnificativă este un semn al tranziției rapide către condiții mai reci, tipice pentru toamnă. Totuși, această răcire nu va dura mult, deoarece de la mijlocul săptămânii viitoare, temperaturile vor începe să crească din nou, atingând din nou maxime de până la 26-27 de grade Celsius către finalul săptămânii.

Sfaturi pentru populație în contextul vremii extreme

Având în vedere ploile torențiale și scăderea bruscă a temperaturilor, autoritățile recomandă luarea unor măsuri de precauție. Persoanele aflate în zonele vizate de codul galben ar trebui să evite deplasările neesențiale, în special în perioadele cu averse puternice. În plus, este important să fie pregătite pentru posibilele inundații locale și să urmeze recomandările autorităților locale.

De asemenea, cei care locuiesc în zone vulnerabile la inundații ar trebui să verifice sistemele de scurgere și să se asigure că au măsuri de protecție în vigoare pentru a preveni acumularea apei în locuințe sau curți. Proprietarii de mașini sunt sfătuiți să nu parcheze în zonele joase, unde ar putea apărea acumulări de apă, și să fie atenți la alertele emise de ANM în timpul acestor condiții meteo extreme.

În concluzie, România se confruntă cu un weekend de vreme extremă, iar locuitorii din regiunile afectate ar trebui să fie vigilenți și pregătiți pentru schimbările bruște ale vremii. Cu toate acestea, săptămâna viitoare aduce din nou temperaturi mai blânde, ceea ce sugerează că vara nu a plecat complet, dar avertizările meteo actuale sunt un semnal clar că sezonul rece se apropie.

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Regele care și-a dezgropat soția și i-a obligat pe vasali să îi sărute mâna în ziua încoronării. De ce a fost ucisă superbă regină
Click.ro
Vremea se schimbă radical din acest weekend. Temperaturile scad după valul de ploi și vijelii
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Un mare risc când zbori cu avionul. Poți să te trezești fără bagaje
EVZ.ro
Cum arată Lambada la aproape trei săptămâni de când a născut. Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată de băiat pentru a doua oară / FOTO
Spynews
Se schimbă obligatoriu buletinul. România, obligată de UE. Decizie vineri, 4 octombrie
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
DONALD TRUMP dă o mare LOVITURA! S-a aflat cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE SUA
Mediaflux
Când va naște fiica Ralucăi Moianu. Mara Ancuța și Virgil Boglea au anunțat la petrecerea de cununie civilă că vor avea un băiețel
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cum arăta Andreea Perețeanu de la Asia Express, sezonul 7, în 2012. Ce nou proiect a început sora lui Carmen Negoiță
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro