04 oct. 2024 | 15:24

Traseul noului ciclon care va afecta România. Care vor fi primele județe lovite de ploi și frig

Vremea Meteo
Traseul noului ciclon care va afecta România. Care vor fi primele județe lovite de ploi și frig
Ciclonul care va lovi România

România se pregătește pentru un nou episod de precipitații, cauzat de un ciclon autentic format în Golful Genovei, anunță Lucian Sfîcă, doctor în climatologie și profesor la Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După o scurtă perioadă de vreme stabilă, sfârșitul săptămânii aduce cu sine un fenomen meteorologic complex, care va aduce ploi abundente și va afecta, în principal, vestul țării.

Contextul ciclonului: De la „mitul” Ashley la „realitatea” Finny și Cassandra

Anunțul vine la scurt timp după ce climatologul a contrazis existența ciclonului „Ashley”, considerat de acesta drept o „găselniță pur românească”. Acum, însă, Sfîcă atrage atenția asupra unui ciclon autentic, format în regiunea clasică a ciclonilor mediteraneeni, Golful Genovei, o zonă cunoscută pentru generarea unor astfel de fenomene în perioada rece a anului.

„Acesta este un ciclon mediteranean veritabil, sursa principală a precipitațiilor semnificative care afectează România, mai ales în lunile de iarnă,” explică climatologul.

Ciclonul, denumit „Finny” de către meteorologii germani și „Cassandra” de italieni, își va face simțită prezența și în România în zilele următoare, după ce traversează Peninsula Balcanică.

Precipitațiile și impactul asupra României

Lucian Sfîcă anticipează o creștere semnificativă a precipitațiilor în special în regiunile de vest ale României, unde acest ciclon își va lăsa amprenta.

„Îl vom recunoaște pe hărțile sinoptice prin valorile joase de presiune din centrul său, care vor coborî cel mai probabil sub 1000 hPa. Sistemul frontal clasic, cu front cald și rece, va separa masa de aer cald din Mediterana de cea rece maritim polară, determinând astfel apariția fenomenelor meteo intense în regiunile afectate”, explică Sfîcă.

Citește și: Cum deosebești ciclonul de furtună. Există 5 diferențe între cele două fenomene meteo severe

Traiectoria ciclonului indică o evoluție prin Pannonia, ceea ce va aduce precipitații importante în vestul României. Totuși, climatologul avertizează că este posibil ca, pe lângă precipitațiile principale, să apară și nuclee secundare care să genereze ploi în alte regiuni ale țării. Această evoluție meteo aduce speranțe pentru ameliorarea secetei în anumite regiuni, dar și riscuri pentru zonele deja afectate de precipitații abundente.

Efectele cicloniilor mediteraneeni asupra agriculturii și solului

În ultimii ani, lipsa ciclonilor mediteraneeni a fost unul dintre factorii principali care au contribuit la seceta severă din anumite părți ale României, în special în timpul primăverilor și verilor recente. Sfîcă subliniază că acești cicloni au un rol esențial în menținerea echilibrului hidrologic din sol.

„Numărul mic de cicloni în iernile trecute a amplificat episoadele de secetă din primăverile și verile recente, afectând grav agricultura din anumite regiuni”, explică acesta.

Astfel, revenirea ciclonilor în această perioadă este binevenită, în special pentru zonele care au suferit de secetă, cum ar fi Oltenia. „Ideal ar fi ca și Oltenia să primească cantități necesare de apă pentru a anula deficitul de apă din sol,” afirmă climatologul. Totuși, Sfîcă atrage atenția că evoluția ciclonului în următoarele zile va determina dacă aceste precipitații vor rezolva problemele de secetă din anumite zone sau dacă vor crea probleme suplimentare în estul țării, unde cantitățile de apă din sol sunt deja ridicate.

Bătăi de cap pentru meteorologi și autorități

Odată cu prognozarea ciclonului Finny/Cassandra, autoritățile și meteorologii români se pregătesc pentru un nou episod de vreme severă, cu potențial de inundații și alte probleme asociate cu precipitațiile masive. Sfîcă avertizează că „evoluția ciclonului în regiunea balcanică în zilele următoare va hotărî dacă el va rezolva deficitul de apă din sol din această regiune sau doar va amplifica excedentul deja existent din estul țării, cu alte bătăi de cap meteorologice.”

În ultimele săptămâni, România a experimentat o perioadă de stabilitate meteo, dar, potrivit specialistului în climatologie, această pauză este doar temporară.

„Se întâmplă mereu în atmosferă, pentru o regiune sau alta, ca odată intrați într-o perioadă ploioasă să rămânem blocați în ea de parcă ploile aduc alte ploi, la fel cum seceta, odată instalată, pare să alunge ploile”, explică Sfîcă.

Aceasta este o problemă cu care climatologii și meteorologii din România s-au confruntat frecvent în ultimii ani, deoarece variațiile extreme de la perioade lungi de secetă la episoade intense de precipitații complică gestionarea resurselor de apă și a riscurilor naturale.

Traiectoria și impactul regional

Conform prognozelor preliminare, ciclonul va urma o traiectorie ce va afecta mai ales vestul României, dar nu se exclude posibilitatea ca efectele sale să se extindă și în alte regiuni. „Ciclonul ar putea genera nuclee secundare la nivelul țării noastre, ceea ce ar însemna ploi mai răspândite, în funcție de evoluția sa”, precizează Lucian Sfîcă.

În contextul actual, când schimbările climatice și fenomenele meteo extreme devin din ce în ce mai frecvente, evoluția acestui ciclon este urmărită cu atenție nu doar de meteorologi, ci și de agricultori și autorități locale. În funcție de intensitatea și distribuția precipitațiilor, există riscuri de inundații în zonele joase și probleme legate de alunecări de teren în regiunile montane, unde solul este deja saturat de apă din episoadele de ploaie precedente.

Citește și: Ce să ai în „geanta de urgență” din casă dacă țara e lovită de un dezastru natural. Oamenii ar trebui să fie precauți în privința unui ciclon sau cutremur

Cicloni și schimbări climatice

Lucian Sfîcă, un expert cu o vastă experiență în domeniul climatologiei, avertizează că fenomenul ciclonilor mediteraneeni va deveni tot mai important pentru climatul României în contextul schimbărilor climatice globale. Acești cicloni pot aduce atât beneficii, prin reducerea secetei și reîncărcarea rezervei de apă, cât și riscuri majore, prin precipitații extreme care duc la inundații și alte dezastre naturale.

În următoarele zile, atenția tuturor va fi îndreptată asupra evoluției acestui ciclon, iar autoritățile se pregătesc pentru eventualele situații de urgență ce ar putea apărea în urma precipitațiilor abundente.

„Sperăm că acest ciclon va aduce precipitațiile de care avem nevoie pentru a încheia perioada de secetă din anumite regiuni ale țării, fără a crea probleme suplimentare,” conchide Sfîcă.

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Adevărata față a vedetelor. Cum se comportă în realitate, când se închid camerele de filmat: „Bețiv mare (...) poate cel mai dubios dintre toți”
Click.ro
VIDEO. S-au înecat sub ochii rudelor: Scene de haos în Congo după ce un feribot supraîncărcat s-a scufundat
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Prima apariție publică a lui Michael Schumacher, după accidentul din 2013. Fostul campion a participat la nunta fiicei sale
Unica.ro
Șoferii români vor fi uimiți. Se va întâmpla curând, pe Autostrada Moldovei
EVZ.ro
Cine este Loredana Salanță, câștigătoarea Miss Universe România 2024. Este mămică și a mai reprezentat țara noastră și la alte concursuri de frumusețe
Spynews
Statul VREA BANII românilor. E oficial. Trebuie plătit de luni, 7 octombrie
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
Mediaflux
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum arată femeia superbă care l-a cucerit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro