04 oct. 2024 | 09:18

Schimbarea din noua lege a pensiilor. Cine sunt românii care pot ieși la pensie la 52 de ani

News
Schimbarea din noua lege a pensiilor. Cine sunt românii care pot ieși la pensie la 52 de ani
Schimbarea din noua lege a pensiilor. Cine sunt românii care pot ieși la pensie la 52 de ani

Noua lege a pensiilor aduce o modificare importantă în ceea ce privește vârsta de pensionare. O anumită categorie de români poate beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu mai bine de 10 ani, în anumite condiții. Cine sunt cetățenii vizați și ce condiții trebuie să îndeplinească.

Românii care pot ieși la pensie la 52 de ani

Potrivit legii pensiilor nr. 360/2023, unii români au dreptul de a ieși la pensie mult mai devreme decât alții. Este vorba despre femeile din România care au născut și crescut sau care au adoptat mai mulți copii. Astfel, se iau în calcul și perioadele în care mamele nu au contribuit la sistemul public de pensii, din motive justificate, cum ar fi creșterea și îngrijirea copiilor. Legea permite deducerea perioadelor în care nu s-a contribuit, indiferent că este vorba despre mame cu copii naturali sau mame care au adoptat.

Potrivit legii, femeile care au realizat stagiul de cotizare și care au adus pe lume și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau au adoptat copii, pe care i-au crescut cel puțin 13 ani au dreptul să solicite reducerea vârstei de pensionare. Cu cât numărul copiilor crescuți este mai mare, cu atât scade vârsta de pensionare.

Femeile cu un singur copil pot ieși la pensie mai devreme cu 6 luni. Reducerea maximă este de 3 ani și jumătate, pentru mamele cu 7 copii sau mai mulți, valabilă atât pentru femeile care au avut copii pe cale naturală, cât și pentru mamele adoptive, cu condiția să îi fi crescut cel puțin 13 ani. Reducerea vârstei pentru mame se poate cumula cu alte reduceri prevăzute în legea pensiilor, cum ar fi cele de muncă specială. Legea prevede că reducerea maximă care se poate aplica la vârsta de pensionare nu poate depăși 11 ani.

Care este vârsta standard de pensionare în România

În prezent, vârsta standard de pensionare diferă la bărbați și la femei și este dinamică, adică va crește progresiv în anii următori. Femeile românce care nu beneficiază de reducerea vârstei de pensionare pot ieși la pensie la 62 de ani și câteva luni. Tendința este ca vârsta să crească progresiv până în 2030, cu câteva luni în fiecare an.

În ceea ce îi privește pe bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Pe lângă vârstă, se iau în calcul și alte criterii, pentru a beneficia de pensie. Românii trebuie să fi bifat stagiul minim de cotizare, care este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, potrivit legii. În funcție de acest stagiu și de alte coordonate se calculează și venitul pe care românii îl primesc după ce ies la pensie.

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Adevărata față a vedetelor. Cum se comportă în realitate, când se închid camerele de filmat: „Bețiv mare (...) poate cel mai dubios dintre toți”
Click.ro
China este pregătită de război. De ce SUA nu mai pot ține pasul cu ritmul de expansiune al armatei chineze
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Prima apariție publică a lui Michael Schumacher, după accidentul din 2013. Fostul campion a participat la nunta fiicei sale
Unica.ro
Un oraș din România a intrat în febra Crăciunului. Ce a făcut primarul
EVZ.ro
Alexia Eram și Mario Fresh s-au despărțit. De ce ar fi ajuns la separare. Au aniversat opt ani de relație în urmă cu două luni
Spynews
Despărțirea anului. Simona Halep l-a dat afară. Ea a hotărât
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
BANI MAI MULȚI pentru familii. Cine se încadrează
Mediaflux
Cum i-a spus Karmen Simionescu fiicei sale că va divorța de Bogdan Căplescu. Artista nu i-a ascuns nimic fetiței sale: ”Știe prin ce am trecut”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum arată femeia superbă care l-a cucerit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro