03 oct. 2024 | 09:57

Cum se udă corect mușcatele toamna, ca să înflorească spectaculos. Regula de aur pe care o aplică grădinarii profesioniști

Sfaturi pentru grădinari
Cum se udă corect mușcatele toamna, ca să înflorească spectaculos. Regula de aur pe care o aplică grădinarii profesioniști

Mușcatele (Pelargonium) sunt plante ornamentale foarte apreciate, atât pentru culorile vii ale florilor, cât și pentru frunzele decorative. Toamna este un anotimp de tranziție important pentru mușcate, deoarece în această perioadă ele își pregătesc „odihna” pentru iarnă. De aceea, îngrijirea lor trebuie ajustată, în special în ceea ce privește udarea. În acest articol, vei descoperi cum se udă corect mușcatele toamna pentru a le menține sănătoase și viguroase, pregătindu-le astfel pentru sezonul rece.

1. Reducerea frecvenței udărilor

Toamna, temperaturile încep să scadă și zilele devin mai scurte, ceea ce încetinește ritmul de creștere al mușcatelor. În consecință, plantele au nevoie de mai puțină apă decât în timpul verii. În această perioadă, trebuie să reduci treptat frecvența udărilor. Dacă vara udai mușcatele la fiecare 1-2 zile, toamna este suficient să le uzi la 3-4 zile, în funcție de condițiile meteo și de tipul de sol.

Este important să eviți udarea excesivă, deoarece mușcatele sunt sensibile la umezeala stagnantă. Rădăcinile lor pot putrezi ușor dacă solul rămâne prea mult timp ud. De aceea, asigură-te că ghivecele sau jardinierele au un drenaj bun, astfel încât excesul de apă să fie eliminat rapid.

2. Adaptarea udării în funcție de temperatură

O regulă generală este să monitorizezi temperatura exterioară pentru a ajusta udarea. În zilele mai calde de toamnă, când temperaturile depășesc 15-18°C, mușcatele vor avea nevoie de apă mai frecvent. Totuși, în zilele mai răcoroase, când temperaturile scad sub 15°C, plantele trebuie udate mai rar, deoarece evaporarea apei din sol este mai lentă.

De asemenea, este recomandat să eviți udarea mușcatelor în zilele foarte reci sau înaintea nopților cu temperaturi scăzute, deoarece umezeala excesivă combinată cu frigul poate duce la înghețarea rădăcinilor sau la apariția mucegaiului.

3. Cantitatea de apă și metoda de udare

Toamna, cantitatea de apă trebuie să fie moderată. Nu este necesar să torni cantități mari de apă la fiecare udare, deoarece solul nu se va usca la fel de rapid ca în timpul verii. În schimb, udarea trebuie să fie suficientă doar pentru a menține pământul ușor umed, dar nu îmbibat.

Cea mai bună metodă de udare a mușcatelor toamna este udarea la bază, adică să torni apa direct la rădăcina plantei. Acest lucru evită umezirea frunzelor și a florilor, reducând astfel riscul apariției bolilor fungice, care sunt mai frecvente în anotimpurile umede și reci.

4. Folosirea apei la temperatura camerei

Un alt aspect important în udarea mușcatelor toamna este temperatura apei. Folosește întotdeauna apă la temperatura camerei sau ușor călduță. Udarea cu apă foarte rece poate provoca șocuri termice rădăcinilor, ceea ce poate afecta sănătatea generală a plantei.

Dacă apa pe care o folosești provine din robinet, las-o câteva ore înainte de udare pentru a-i permite să ajungă la temperatura mediului ambiant. De asemenea, acest lucru ajută la eliminarea clorului și a altor substanțe chimice care pot fi dăunătoare plantelor.

5. Pregătirea pentru iernare

Pe măsură ce toamna avansează și temperaturile continuă să scadă, trebuie să pregătești mușcatele pentru iarnă. În această perioadă, udarea trebuie redusă treptat până când este oprită complet sau redusă la minimum, dacă plantele sunt păstrate în ghivece într-un spațiu protejat (seră, balcon închis).

Dacă mușcatele sunt lăsate afară, trebuie aduse în interior sau într-un loc ferit de îngheț înainte ca temperaturile să scadă sub 10°C. În cazul mușcatelor de interior, udarea trebuie continuată, dar într-un ritm foarte scăzut, doar pentru a menține solul ușor umed.

Udarea mușcatelor toamna este esențială pentru a le menține sănătoase și pentru a le pregăti pentru sezonul rece. Reducerea treptată a udărilor, adaptarea cantității de apă la temperaturile exterioare și evitarea udării excesive sunt principalele reguli de care trebuie să ții cont. Cu o îngrijire corespunzătoare, mușcatele tale vor trece cu bine peste iarnă și vor reveni la viață primăvara cu flori și frunze sănătoase.

Parteneri
Gabriela Cristea a reinventat ciocolata Dubai. Cât costă o porție de 450 de grame
Redactia.ro
Locatarul unui bloc, deranjat de o escortă care s-a mutat deasupra lui! Femeia l-a terorizat cu zgomotele din timpul partidelor de amor: „Am fost să discut cu ea”
Click.ro
Coșmar în parcare! Zeci de mașini vandalizate cu un mesaj bizar în Sectorul 4
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Prima apariție publică a lui Michael Schumacher, după accidentul din 2013. Fostul campion a participat la nunta fiicei sale
Unica.ro
De ce nu au voie cu barbă piloții. Își pot lăsa perciuni...
EVZ.ro
Alexia Eram și Mario Fresh s-au despărțit. De ce ar fi ajuns la separare. Au aniversat opt ani de relație în urmă cu două luni
Spynews
Doliu în România. S-a stins un mare om de afaceri. A reușit să-și construiască un imperiu
Capital.ro
Adrian Enache și Sorin Ovidiu Vântu, cei mai fericiți cuscri și bunici! Nepoțica lor a împlinit un an! “I-am făcut ziua, i-am rupt turta”. Cum se descurcă SOV cu cea mică
Avantaje
O TAXĂ NOUĂ pe capul românilor. PLĂTESC cei care STAU LA BLOC
Mediaflux
Cum i-a spus Karmen Simionescu fiicei sale că va divorța de Bogdan Căplescu. Artista nu i-a ascuns nimic fetiței sale: ”Știe prin ce am trecut”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro