01 oct. 2024 | 11:19

Temperaturi de vară în plină toamnă. Când se încălzește vremea și scăpăm de ploi, anunț de la ANM

Vremea Meteo
Temperaturi de vară în plină toamnă. Când se încălzește vremea și scăpăm de ploi, anunț de la ANM
Luna octombrie 2024 aduce temperaturi neobișnuit de ridicate în România

Dacă în anumite părți din țară, cel puțin astăzi, sunt anunțate cantități mari de precipitații, începând de zilele următoare vom avea parte de  temperaturi de vară în plină toamnă. Conform prognozei pentru următoarele 4 săptămâni, aflăm când se încălzește vremea și scăpăm de ploi.

Meteorologii ANM anunță temperaturi de vară în plină toamnă

Luna octombrie 2024 aduce temperaturi neobișnuit de ridicate în România, fenomen care a surprins atât meteorologii, cât și cetățenii obișnuiți cu vremea mai rece și ploioasă specifică toamnei. ANM a emis recent prognoza pentru următoarele 4 săptămâni, iar conform acesteia „Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice”, asta însemnând, de fapt, că vom avea parte de temperaturi de vară în plină toamnă.

Temperaturi de vară în plină toamnă. Când se încălzește vremea și scăpăm de ploi, anunț de la ANM

În multe zone ale țării, maximele zilnice au atins 25-30 de grade, cu mult peste valorile normale pentru această perioadă, asta însemnând că ANM a schimbat prognoza meteo pentru România.

Deși aceste zile însorite sunt apreciate de mulți români, acest val de căldură ridică întrebări și îngrijorări legate de schimbările climatice. Temperaturile atipice, în special în lunile de toamnă, devin din ce în ce mai frecvente, semnalând o tendință globală de încălzire.

Impactul acestui fenomen este vizibil în mai multe sectoare. Agricultorii se confruntă cu dificultăți în gestionarea culturilor, care nu mai urmează ciclul normal de dezvoltare. De asemenea, flora și fauna autohtonă sunt afectate, ciclul lor natural de adaptare la anotimpuri fiind perturbat.

Mulți români au amânat schimbarea garderobei de toamnă și chiar și activitățile de recreere, precum plimbările sau ieșirile la terase, sunt prelungite grație vremii neobișnuit de calde.

Specialiștii precizează când se încălzește vremea și scăpăm de ploi

Conform datelor din noua prognoză pentru următoarele 4 săptămâni, chiar din prima parte a lunii octombrie vom resimți încălzirea aerului, mai ales în zona de sud a teritoriului.

Mergând mai departe, în perioada 7-14 octombrie, meteorologii ANM precizează că „Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României”, iar din punctul de vedere al precipitațiilor, valorile vor fi cele normale pentru perioada în care ne aflăm.

Luna octombrie 2024 aduce temperaturi neobișnuit de ridicate în România

(foto: ANM)

În aceeași prognoză, dar pentru perioada 14-21 octombrie, vom avea parte tot de valori termice mai ridicate pentru luna în care ne aflăm, iar precipitațiile „vor fi ușor excedentare în regiunile nordvestice”, conform specialiștilor ANM, în rest situându-se în valori normale pentru restul teritoriului.

Ultima săptămână din octombrie aduce valori termice ridicate

Deși suntem la 2 luni de iarnă, meteorologii au actualizat prognoza, precizând că nici în ultima săptămână a acestei luni temperaturile nu vor fi mai scăzute, ci dimpotrivă, „Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână”.

În aceeași ordine de idei, în perioada 21-28 octombrie, precipitațiile vor fi ușor excedentare în cea mai mare parte a țării, dar nu cu valori extrem de ridicate.

Luna octombrie 2024 aduce temperaturi neobișnuit de ridicate în România

(foto: ANM)

În concluzie, deși începutul a fost sub auspicii termice mai scăzute și cu cantități de precipitații ridicate, perioada următoare va fi dominată de temperaturi ridicate și mai puține ploi.

Parteneri
E doliu în lumea întreagă. Unul dintre cei mai mari sportivi de pe Glob a murit
Redactia.ro
Mihai Trăistariu nu și-a mai văzut de 5 ani nepoata, geniu în matematică, dispărută în America: „Soră-mea a făcut ședințe la psihiatru”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
DESPĂRȚIREA momentului în showbizul românesc! Și-au spus ADIO, iar el și-a găsit deja altă iubită! 'Ce dai, aia primești'
Unica.ro
Octombrie aduce mari riscuri pentru români. Amenzile uriașe pe care le pot încasa
EVZ.ro
Declaraţii exclusive ale celui mai iubăreţ luptător! Ce spune Meko după ce Denisa Despa a recunoscut că i-a fost iubită, în timp ce el avea soție acasă!
Spynews
Elena Udrea, ELIBERATĂ azi din închisoare? Decizia de la Instanța Supremă
Capital.ro
Ce frumos! Fata celebrei prezentatoare TV s-a căsătorit la 19 ani și e deja însărcinată! Primele imagini de la cununia civilă
Avantaje
VLADIMIR PUTIN a DECIS! E cutremur în RUSIA! Anunțul MOMENTULUI
Mediaflux
Declaraţii exclusive ale celui mai iubăreţ luptător! Ce spune Meko după ce Denisa Despa a recunoscut că i-a fost iubită, în timp ce el avea soție acasă!
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cine a câștigat prima imunitate din Malaezia. Trei echipe s-au calificat la jocul de amuletă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro