Autoritățile din China au anunțat că au arestat 13.000 de „teroriști” în ultimii cinci ani. Campania agresivă de dezinformare a fost lansată pentru a justifica măsurile restrictive din regiunea de Vest. Activiștii pentru drepturile omului trag un semnal de alarmă și susțin că peste un milion de musulmani au fost trimiși în lagăre de concentrare.
Majoritatea celor care au ajuns în lagărele din Vestul Chinei sunt uiguri și cazaci, dar printre ei se numără și mulți alți membri ai unor grupuri minoritare, care au fost forțați să se supună reeducării politice.
Pe 18 martie, Consiliul de stat din China a emis un comunicat cu privire la „lupta împotriva terorismului și a extremismului”, dar și referitor la „protecția drepturilor omului în Xinjiang.”
„Din 2014 și până în prezent, Xinjiang a distrus 1.588 de grupări teroriste violente, a arestat 12.955 de teroriști, a depistat 2.052 de dispozitive explozive, a pedepsit 30.645 de persoane care au săvârșit 4.858 de activități religioase ilegale și a confiscat 345.229 de materiale religioase ilegale”, scrie în comunicat.
În ultimele săptămâni, presa chineză de stat a emis un flux constant de rapoarte și materiale video în încercarea de a contracara informațiile apărute pe rețelele de socializare cu privire la detențiile în masă, supravegherea și suprimarea drepturilor culturale și religioase în regiune. Aceste rapoarte au fost create în special pentru publicul din afara Chinei.
Un material video a fost postat pe Twitter de CGTN, care este „săgeata” la nivel internațional a televiziunii de stat CCTV, cu titlul „Sunt uigurii torturați în China?” În acest videoclip, un reporter de la Global Times susține că știrile apărute în presa occidentală sunt doar „prostii” și concluzionează că, pentru presa din Vest, „o Chină puternică și unită este ultimul lucru pe care presa occidentală vrea să îl vadă.”
Într-un alt material video, o femeie uigură din Kashgar apare într-un așa-zis centru vocațional în care dormitoarele sunt la comun, pereții sunt plini de fotografii, iar în curte sunt terenuri de baschet și volei.
Chiar dacă autoritățile chineze neagă existența unor lagăre în care sunt închiși musulmani și alți etnici, fotografiile din satelit le contrazic. Pe imagini se observă facilități care par a fi închisori împrejmuite de sârmă ghimpată și turnuri în care se află supraveghetori. În plus, mulți dintre cei care au reușit să iasă din lagăre au povestit despre atrocitățile comise acolo.
„Este vorba despre imagini și narațiuni concurente. Dacă saturezi piața cu imaginile și narațiunile tale, acestea sunt acceptate ca adevăr”, a declarat James Leibold, profesor la Universitatea La Trobe. Oficialii chinezi insistă că jurnaliștii și diplomații străini sunt oricând bine-veniți Xinjiang. Cu toate acestea, jurnaliștii care au îndrăznit să meargă în regiune au fost supravegheați strict și opriți să relateze de la fața locului.
„Oamenii de rând nu ar trebui să fie considerați teroriști sau extremiști și trimiși în lagăre de reeducare. Acesta este un act de spălare pe creier pe care îl face un regim autoritar”, a spus investigatorul chinez Patrick Poon.
Oficialii chinezi au declarat că nu pot preciza cu exactitate numărul celor aflați în lagăre din cauza „studenților” care au ajuns acolo și a celor care între timp au „absolvit.” Activiștii estimează că peste un milion de musulmani sunt închiși în lagărele din Vestul Chinei.