Vremea încă se menține răcoroasă, iar locuințele trebuie încălzite pentru a avea confortul de care avem nevoie. Cu cât în cameră este mai cald, cu atât factura la gaze naturale va fi mai mare, în deosebi pentru cei care nu au încălzirea subvenționată.
În ceea ce privește confortul termic, vorbim despre o chestiune ce ține de opțiuni proprii și de obiceiuri. Pentru unii, temperatura de 24 de grade Celsius este scăzută, în timp ce, pentru alții, este mai mult decât potrivită. Cu toate că este recomandat ca în casă să fie o temperatură de 21 de grade Celsius pe timp de zi, și 19 grade pe timp de noapte, pentru mulți dintre noi aceasta se resimte inconfortabil.
Un cronotermostat (sau termostat programabil, cum mai este numit) este un „must have”. Există mai multe feluri de termostate care pornesc/opresc centrala în funcție de temperatură, ori program. Cronotermostate on/off se pot achiziționa și la prețul de 100-150 de ron și oferă marele avantaj de a opri centrala pe perioadele în care apartamentele nu sunt locuite.
Pentru cei ale căror buzunare le permit, există și variante avansate care pot ajunge până la prețul de 200 de euro/bucată. Acestea permit acces de pe internet sau modulări avansate, digitale (ca de exemplu Nest, TADO, Honeywell). Pentru cei ce dețin boiler de acumulare pentru apa caldă, este indicat un dispozitiv care oprește producția de apă caldă menajeră în timpul nopții.
Un alt factor important este temperatura apei în instalație, cu precădere pentru cazurile cu centrală în condensație. O importanță crucială pentru centralele în condensație o are temperatura de retur a agentului termic în cazan (cu cât aceasta e mai redusă, cu atât cantitatea de căldură cedată de gazele de ardere agentului termic va fi mai mare).
Centralele moderne vin cu un senzor de temperatură exterior și, în funcție de preferințe și de izolația casei, i se pot seta anumite curbe de temperatură, în funcție de temperatura din mediul exterior.
Adaptați puterea centralei la necesarul spațiului
Din varii motive, românii s-au obișnuit să își achiziționeze centrale termice supradimensionate. Adesea la bloc sunt montate centrale termice de 24kW, deși necesarul nu este mai mare de 15-17kW.
Compararea centralelor (cu sau fără termostat)
Începând cu anul acesta, nu se mai produc decât centrale în condensație (chestiune reglementată prin lege), dar se vând în continuare stocurile cu cele convenționale.
Randamentul centralei termice convenționale este de 93%, în timp ce randamentul centralei termice în condensație este de 108%.