26 sept. 2024 | 09:35

Zonele din România cele mai afectate de ciclonul Ashley. Unde va lovi furtuna. Capitala, în nucleul uraganului

Vremea Meteo
Zonele din România cele mai afectate de ciclonul Ashley. Unde va lovi furtuna. Capitala, în nucleul uraganului
Zonele din România cele mai afectate de ciclonul Ashley. Unde va lovi furtuna. Capitala, în nucleul uraganului

Ciclonul Ashley poate genera cantități semnificative de precipitații în unele zone ale țării, iar debitul unor râuri mari ar putea crește în următoarele zile. Autoritățile au transmis care sunt zonele vizate și la ce să se aștepte oamenii în perioada următoare.

Unde va lovi ciclonul Ashley

După ciclonul Boris, care a provocat inundații puternice în Galați, o altă furtună urmează să ajungă în țara noastră. Potrivit meteorologilor, ciclonul Ashley va afecta în special Oltenia și Muntenia, unde cantitățile de precipitații pot ajunge și la 80-100 de litri pe metrul pătrat.

Pentru râurile din trei bazine hidrografice ar putea fi emise avertizări cod roșu. Ministrul Mediului spune că autoritățile sunt pregătite să intervină. Cele mai evidente efecte ale ciclonului vor fi vizibile între 30 septembrie și 3 octombrie.

”E risc crescut de inundații pe râurile mici din cele trei bazine. Am putea avea avertizări de cod portocaliu sau roșu. Apele Române au pregătit echipele și materialele necesare pentru a interveni în bazinele afectate. Am dispus închiderea cu panouri a breșei de pe Râul Olt, continuăm lucrările de consolidare cu saci la Ciocnești și alte localități. Vineri vom decide cu autoritățile locale și naționale, dacă este nevoie de alertă generală în zonele afectate.

Fac apel către cetățeni să fie vigilenți și să asculte sfatul autorităților, situațiile pot evolua rapid. Informările vor fi actualizate în permanență. Oamenii ar trebui să fie atenți la informațiile din spațiul public”, a transmis ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Zonele din România cele mai afectate de ciclonul Ashley. Unde va lovi furtuna. Capitala, în nucleul uraganului

Harta cu zonele vizate de ciclonul Ashley

Bucureștiul, epicentrul furtunii

Meteorologii au transmis că furtuna Ashley își va face simțită prezența începând de sâmbătă seara. Ciclonul format din aer polar maritim va avea vârful de intensitate duminică seara. Cel mai puternic se va simți în Capilată și în județele din sudul țării. În mai multe regiuni vor fi condiții de cod portocaliu și cod roșu de furtuni.

Furtuna Ashley va produce precipitații mai întâi în vestul țării, în zona Arad-Timișoara, după care se va deplasa către centrul țării, spre Transilvania. Duminică la prânz, ciclonul ajunge în partea de sud, unde va provoca ploi abundente și vijelii. Sunt vizate Bucureștiul și județele Olt, Dolj, Argeș și Prahova, precum și zona Dunării.

”Ne așteptăm ca, mai ales începând de duminică, vremea să se răcească semnificativ în aproape toată țara. Monitorizăm zilnic și vom interveni cu o alertă generală, dacă va fi necesar, pe parcursul zilei de vineri. Dacă vom constata că pragul va fi depășit, vom emite avertizări de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut și în alte situații critice”, a declarat șefa ANM, Elena Mateescu, într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Temperaturile vor scădea brusc în aproape toată țara. După maxime de peste 30 de grade Celsius, care vor fi înregistrate vineri, valorile termice vor scădea chiar și cu 20 de grade în unele regiuni. În weekend, maximele vor fi de 20-22 de grade, dar în unele regiuni vor scădea și la 15-16 grade.

Parteneri
Cum arată de fapt Jennifer Lopez în realitate. Adevărul din spatele imaginilor retușate
Redactia.ro
Dragoș Dolănescu le încaieră pe solistele Maria Ciobanu și Irina Loghin: „Tata spunea că Irina Loghin are cap de regină”. Cum au ratat să se încuscrească?
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
O zi ieșită din comun. Anunț surprinzător de la meteorologi
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cat a ajuns să coste un kilogram de castraveți pentru murat, în piață. Prețul de la tarabe i-a indignat pe clienți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro