24 sept. 2024 | 20:53

Furtuna Ashley ar putea aduce noi coduri roșii în România. Zonele care vor fi lovite de vijelii puternice

Vremea Meteo
Furtuna Ashley ar putea aduce noi coduri roșii în România. Zonele care vor fi lovite de vijelii puternice
Furtuna Ashley ar putea aduce noi coduri rosii in Romania

România se pregătește să facă față unei noi amenințări meteorologice, după ce ciclonul Boris a provocat distrugeri masive. Furtuna Ashley, însoțită de o masă de aer polar, urmează să lovească țara noastră, aducând temperaturi scăzute și ploi torențiale. Autoritățile sunt în alertă, iar specialiștii monitorizează atent evoluția fenomenelor.

Vijelii și temperaturi scăzute începând de duminică, 29 septembrie

Conform Elenei Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), masa de aer polar care se formează deasupra Europei de Vest va ajunge în România începând de duminică. În această zi, vremea va suferi o răcire semnificativă, cu scăderi ale temperaturilor de până la 15-20°C în unele zone ale țării.

”Vineri va fi cea mai caldă zi a săptămânii, cu maxime de până la 34°C în sudul extrem, însă de duminică, temperaturile vor scădea drastic.

În regiunile intracarpatice se așteaptă valori de până la 15-16°C, iar în sud și sud-est nu vom avea mai mult de 22°C”, a declarat Elena Mateescu, potrivit Antena 3 CNN.

Această răcire bruscă va fi însoțită de fenomene de instabilitate atmosferică. Începând din vest și nord-vest, furtunile vor afecta treptat întreaga țară.

Sunt așteptate ploi abundente, iar cantitățile de precipitații pot ajunge la 60-80 l/m², ceea ce plasează România în alertă pentru coduri portocalii.

Posibile coduri roșii de inundații și furtuni în România

Dacă prognoza actuală se menține, Elena Mateescu avertizează că, în funcție de dinamica fenomenelor meteorologice, autoritățile ar putea emite coduri roșii de furtuni și inundații.

”În cazul în care precipitațiile vor depăși pragul de 80-100 l/m², vom interveni cu avertizări nowcasting și coduri roșii, așa cum am făcut-o și în trecut”, a precizat șefa ANM.

Cele mai afectate regiuni vor fi în vestul, sudul și centrul țării, zone deja expuse la fenomene extreme în ultimele săptămâni. Pe lângă ploile torențiale, sunt așteptate și vânturi puternice care pot provoca pagube suplimentare. Autoritățile sunt pregătite să intervină, dar populația este sfătuită să rămână vigilentă și să urmărească atenționările meteorologice.

Citește și Vreme atipică în luna octombrie. Meteorologii anunță temperaturi neobișnuite pentru această perioadă!

O nouă provocare după ciclonul Boris

Furtuna Ashley vine într-un moment în care România abia încearcă să se recupereze după ciclonul Boris, care a provocat inundații devastatoare și a luat viața a șapte persoane.

Mii de case au fost distruse, iar viitura de pe Dunăre rămâne o amenințare suplimentară pentru comunitățile din sudul țării. Furtuna Ashley, în combinație cu viitura așteptată, ar putea amplifica efectele devastatoare ale inundațiilor în aceste zone vulnerabile.

Monitorizarea zilnică a situației meteorologice și intervențiile prompte din partea autorităților sunt esențiale pentru a minimiza impactul acestei furtuni puternice.

În acest context, este important ca populația să fie pregătită pentru eventualele fenomene extreme și să urmeze sfaturile autorităților pentru a evita tragedii.

Citește și După ciclonul Boris, România va fi lovită de un nou fenomen meteo sever. Când ajunge furtuna Ashley în țara noastră, temperaturile scad drastic!

Parteneri
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
A murit un cunoscut milionar român. Om de afaceri controversat
EVZ.ro
Yamato Zaharia i-a făcut cadou lui Ovidiu Neveu un... cosciug! Regina Întunericului i-a fost complice: ”Îi arăt unde o să doarmă”
Spynews
Ungurii voiau să îngenuncheze Transilvania. Ce plănuia Ungaria în inima României
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
PENSIILE se MAJOREAZĂ din NOU de la 1 IANUARIE! BOLOȘ a anunțat: FONDURILE au FOST ASIGURATE
Mediaflux
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro