24 sept. 2024 | 19:16

Care sunt cele mai vulnerabile localități pe traseul Dunării în cazul unei viituri. Orașele cu cel mai mare risc de inundații

Știri generale
Care sunt cele mai vulnerabile localități pe traseul Dunării în cazul unei viituri. Orașele cu cel mai mare risc de inundații
Care sunt cele mai vulnerabile localitati pe traseul Dunarii in cazul unei viituri

Sorin Rîndașu, directorul Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Apelor Române, a vorbit, de curând, despre pericolul viiturii de pe Dunăre. El a spus că riscul pentru România este redus și a explicat de ce Ungaria a fost mai afectată, în timp ce țara noastră se află într-o poziție ”mai protejată” în acest moment.

Ele sunt cele mai vulnerabile localități pe traseul Dunării în cazul unei viituri

Inundațiile cauzate de ploile torențiale și viiturile sunt fenomene tot mai frecvente în România, iar regiunile aflate de-a lungul Dunării nu fac excepție.

Cu toate că viiturile pe fluviu nu reprezintă mereu un pericol iminent, unele localități sunt mai vulnerabile decât altele. Printre acestea se numără Bechet și Oltenița, zone expuse în mod special la debitele crescute ale Dunării, a precizat Sorin Rîndașu pentru HotNews.ro.

Inundația severă provocată de Dunăre pe teritoriul României în 2006

În timpul unei viituri, nivelul apei poate atinge baza digurilor de protecție, iar în anumite condiții extreme, acestea pot ceda. De exemplu, în 2006, România a experimentat o viitură severă pe Dunăre, când debitul fluviului a ajuns la 15.800 mc/s la intrarea în țară.

În acel an, mai multe localități de-a lungul Dunării, inclusiv Bechet și Oltenița, au fost puternic afectate, iar peste 17.000 de persoane au fost evacuate.

Un alt punct vulnerabil este zona din apropierea Porților de Fier, unde barajele, deși extrem de robuste, nu au rolul de a atenua viiturile mari. Barajele permit descărcarea apei până la 20.000 mc/s, dar în cazul unui astfel de debit, intervențiile Inspectoratului pentru Situații de Urgență devin cruciale.

Citește și Eroina inundațiilor din Galați. O femeie de 69 de ani și-a salvat 20 de vecini de la înec. Cum i-a adăpostit tanti Luța!

Cum se pregătesc autoritățile pentru un eventual dezastru

Cu toate acestea, conform autorităților, pentru viitura de pe Dunăre prognozată la sfârșitul lunii septembrie, debitul va fi în jur de 9.000 mc/s, ceea ce înseamnă că nivelul apei va ajunge doar la baza digurilor și nu se anticipează riscuri majore.

Totuși, pregătirile sunt esențiale. Pe lângă digurile de protecție, se realizează și monitorizări constante ale infiltrațiilor în structurile de apărare. În cazul unor probleme, autoritățile sunt pregătite să consolideze rapid aceste puncte vulnerabile.

În afara regiunilor direct afectate de Dunăre, județele Galați și Vaslui au fost recent lovite de inundații masive cauzate de ploile torențiale și de debitele mari ale râurilor locale, precum Suhu, care a crescut de 200 de ori în câteva ore. Această creștere fulgerătoare a dus la distrugerea infrastructurii și la evacuarea locuitorilor.

Citește și Alertă de inundații în Ungaria. Nivelul Dunării ar putea crește alarmant, măsurile luate de autorități!

Digisport.ro
Ultimul meci! O arenă legendară va fi dărâmată, iar în locul ei va apărea al doilea cel mai mare stadion din România
Stirile PROTV
Convoaie militare în mai multe zone din Moldova și Transilvania. Ce se întâmplă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Cum poți să lucrezi în celebrul Orient Express. Condiții de angajare greu de trecut
Spynews.ro
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
PRO TV
Ce i-a făcut P Diddy lui Justin Bieber când acesta era minor. Fanii, șocați: ”Nimeni nu l-a protejat. Nici măcar propria familie”
Adevarul
Generația Z nu rezistă prea mult pe piața muncii. Experții spun că problema pleacă de la sistemul educațional
BZI.ro
Carmen Brumă arată senzațional la 47 de ani! Vedeta a dezvăluit ce o ajută să se mențină în formă
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată Nicoleta Luciu nemachiată la 44 de ani, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor. Fanii au dat zoom
Parteneri
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Produs periculos într-un hipermarket. A fost retras de urgență
EVZ.ro
Yamato Zaharia i-a făcut cadou lui Ovidiu Neveu un... cosciug! Regina Întunericului i-a fost complice: ”Îi arăt unde o să doarmă”
Spynews
S-a stins un iubit actor al României. Florin Piersic e în lacrimi: Rămân cu amintirea ta
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro