21 sept. 2024 | 15:01

Cutremur puternic în urmă cu puțin timp. Orașele în care s-a resimțit cel mai tare seismul de 5,1

News
Cutremur puternic în urmă cu puțin timp. Orașele în care s-a resimțit cel mai tare seismul de 5,1
Un nou cutremur raportat sambata

Un cutremur puternic s-a produs sâmbătă, 21 septembrie 2024, după cum anunță Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Seismul a avut o magnitudine de 5,1 grade pe scara Richter, la o adâncime de doar 10 kilometri. Unde s-a înregistrat?

Cutremur puternic raportat de INFP

INFP transmite că un cutremur puternic a avut loc în această după-amiază, în Taiwan. Intensitatea seismului a fost de 5,1 grade pe scara Richter și s-a resimțit în mai multe orașe.

„În ziua de 21 Septembrie 2024, la ora 13:51:08 (ora locală a României), s-a produs în TAIWAN un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.1, la adâncimea de 10.0 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 14km SV de Yilan, 47km SE de Banqiao, 48km S de Taipei, 49km SE de Daxi, 54km S de Keelung, 56km SE de Taoyuan City, 74km N de Hualien City, 76km E de Hsinchu”, conform INFP.

Cauza seismelor în Taiwan: Activitatea tectonică intensă și poziția geografică

Taiwanul este una dintre cele mai active zone seismice din lume, fiind frecvent afectat de cutremure. Aceste evenimente naturale sunt cauzate de poziția geografică a insulei, situată la intersecția a două plăci tectonice majore: placa Eurasiatică și placa Filipine. Interacțiunea dintre aceste plăci tectonice generează o activitate seismică intensă, ce face din Taiwan o regiune vulnerabilă la cutremure de diverse magnitudini.

Citește și România s-a zguduit iar! Două cutremure sâmbătă dimineață, la distanță de câteva ore. În ce zone diferite s-au produs

Poziția tectonică a Taiwanului

Taiwanul este situat la marginea de est a plăcii Eurasiatice, într-o zonă în care această placă se întâlnește cu placa Filipine. Concret, insula se află la intersecția dintre zona de subducție și o zonă de coliziune tectonică, ceea ce înseamnă că una dintre plăci (placa Filipine) se împinge sub placa Eurasiatică. Acest proces de subducție este una dintre principalele cauze ale cutremurelor frecvente în regiune.

În timpul acestui proces, plăcile tectonice exercită o presiune extremă una asupra celeilalte. Pe măsură ce tensiunea crește, energia acumulată se eliberează brusc sub formă de cutremure. Această activitate este caracteristică regiunilor situate la marginea plăcilor tectonice și este, de asemenea, motivul pentru care Taiwanul se confruntă adesea cu cutremure de diferite magnitudini, de la cele minore, resimțite local, până la cutremure puternice, cu impact devastator.

Subducția și coliziunea tectonică

Pe lângă subducția plăcii Filipine sub placa Eurasiatică, Taiwanul mai este afectat și de fenomenul de coliziune tectonică. Acest proces se întâmplă atunci când două plăci tectonice se împing una în cealaltă, determinând ridicarea solului și formarea munților. În cazul Taiwanului, acest fenomen este responsabil pentru ridicarea munților din centrul și estul insulei. Coliziunea tectonică duce la acumularea tensiunilor în scoarța terestră, care se pot descărca sub formă de cutremure majore.

Impactul cutremurelor în Taiwan

De-a lungul timpului, Taiwanul a fost zguduit de cutremure de mare magnitudine, unele având consecințe devastatoare. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este cutremurul din 1999, cunoscut sub numele de cutremurul Jiji, cu o magnitudine de 7,6, care a provocat mii de morți și pagube materiale semnificative.

Digisport.ro
Un milionar român la Paris: ”Bă, ce sărac e ăsta, vai mama lui”. Ce obișnuiește să facă în Capitală: ”E mult mai ieftin”
Stirile PROTV
Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Celebra actriță părăsește scena. Toți românii o iubesc
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Show-ul grotesc al proxenetului român care a fost condamnat în Marea Britanie. Bărbatul s-a filmat în timp ce arunca cu banii
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Cele mai tari comedii de pe Netflix. Râzi cu lacrimi
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Anunț pentru cei cu telefoane mobile. Schimbare radicală la WhatsApp. Nu va mai funcționa
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
LOVITURĂ FINALĂ pentru DONALD TRUMP! Republicanii au intrat în PANICĂ
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro