20 sept. 2024 | 13:13

Ce se întâmplă cu Dosarul Revoluției. Ion Iliescu a primit decizia de ultim moment

News
Ce se întâmplă cu Dosarul Revoluției. Ion Iliescu a primit decizia de ultim moment
Ce se întâmplă cu Dosarul Revoluției. Ion Iliescu a primit decizia de ultim moment

ÎCCJ a decis vineri ca Dosarul Revoluției să fie trimis înapoi la Parchetul General, Secția Parchetelor Militare. În dosar erau inculpați Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, iar decizia este definitivă.

Dosarul Revoluției, trimis din nou la Parchet

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că procurorul de caz nu a respectat obligația de a regulariza rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.

Instanța supremă a dispus vineri, 20 septembrie, retrimiterea dosarului în care sunt inculpați Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare. ÎCCJ a decis ca dosarul să revină la Parchet, pentru ca eroarea de procedură să fie corectată.

”În majoritate, constată că procurorul nu a respectat obligația procedurală de a regulariza rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, ce fusese instituită cu caracter definitiv prin încheierea din 14 iunie 2024 pronunțată de completul de judecători de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, în dosarul nr. 1687/1/2022/a2. În baza art. 347 alin. (3) Cod procedură penală raportat la art. 346 alin. (3) lit. a) Cod procedură penală dispune restituirea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare a cauzei privind pe inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu, Rus Iosif trimişi în judecată prin rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al acestei unităţi de parchet, faţă de inaptitudinea rechizitoriului de a învesti instanţa, nefiind posibilă stabilirea obiectului şi limitelor judecății. În baza art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Voiculescu Voican Gelu, în sumă de 636 lei, rămâne în sarcina statului”, se arată în minuta ședinței de judecată.

A existat și o opinie separată în dosar

”Cu opinia separată a doamnei judecător Elena Barbu, în sensul constatării, în temeiul art.346 alin. (4) din Codul de procedură penală, a legalităţii sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 11/P/2014 din 29.07.2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi în sensul dispunerii începerii judecăţii de către Curtea de Apel Bucureşti”, se mai menţionează în minuta instanţei.

În Dosarul Revoluției, Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu sunt judecați pentru rolul lor în evenimentele care au avut loc în decembrie 1989, după căderea regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu. Acest dosar vizează evenimentele care au urmat fugii lui Ceaușescu pe 22 decembrie 1989 și se referă în special la perioada de după preluarea puterii de către nou-înființatul Front al Salvării Naționale (FSN), care era condus de Iliescu și Voiculescu printre alții.

Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Alexandru Ciucu nu se mai ascunde. Cum e viața lui amoroasă
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Klaus Iohannis este vinovat! Înseamnă ultima TRAGEDIE
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Răsturnare de situație în ALEGERILE din SUA! ADEVĂRUL despre TRUMP și KAMALA
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro