20 sept. 2024 | 12:12

Răsturnare de situație în cazul lui Mario Iorgulescu. De ce i s-a anulat condamnarea la 13 ani de închisoare. Ce urmează pentru tânărul milionar

News
Răsturnare de situație în cazul lui Mario Iorgulescu. De ce i s-a anulat condamnarea la 13 ani de închisoare. Ce urmează pentru tânărul milionar
Rasturnare de situatie in cazul lui Mario Iorgulescu

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Mario Iorgulescu, autorul unui accident de circulație cu victime, nu poate fi condamnat pentru infracțiunea de „omor”, anulând astfel condamnarea definitivă în cazul milionarului român. Pentru „ucidere din culpă”, infracțiunea pentru care va fi judecat, tânărul riscă între 2 și 7 ani de închisoare.

Mario Iorgulescu a scăpat de condamnarea la 13 ani de închisoare

Completul ÎCCJ a hotărât că Mario Iorgulescu trebuie judecat pentru „ucidere din culpă”. Potrivit judecătorilor, accidentul rutier a fost un „eveniment” cu „caracter imprevizibil”.

„Acţiunea autorului (conducătorul auto) este asupra autovehiculului, acesta acţionând sistemul de accelerare a vitezei peste limita legală, cu consecinţa intrării în coliziune frontală cu autoturismul condus de victimă căruia i-a cauzat decesul, elemente de fapt ce au valenţele unei fapte care, din punct de vedere obiectiv şi subiectiv se încadrează în infracţiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 Cod penal”, menționează ÎCCJ, conform Digi24.

Cum motivează ÎCCJ decizia

Judecătorii români mai subliniază că „infracțiunea de omor ar fi posibilă doar în situația în care autovehiculul ar fi fost folosit (…) drept mijloc în scopul suprimării vieții victimei”.

„Elementele de fapt reţinute relevă situaţia tipică a unui accident de circulaţie care a avut drept rezultat decesul unei persoane din culpa exclusivă a conducătorului auto (inculpatul) care nu a respectat dispoziţiile legale ce reglementează regimul circulaţiei pe drumurile publice (a circulat cu viteză excesivă, peste limita legală, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice şi a consumului de substanţe interzise)”, arată ÎCCJ.

Înalta Curte de Casație și Justiție spune că infracțiunea de ucidere din culpă trebuie încradrată în forma „agravantă”, ținând cont de „gradul de pericol ridicat al faptei și periculozitatea mare a infractorului”.

Ce urmează pentru milionarul român

Potrivit Codului penal, Mario Iorgulescu riscă acum între 2 și 7 ani de închisoare: „În acest context, Înalta Curte are în vedere că nelegalitatea constatată cu privire la lipsa de corespondenţă între situaţia de fapt şi norma de incriminare nu poate fi înlăturată prin rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs în casaţie, deoarece implică schimbarea încadrării juridice în raport de situaţia de fapt, astfel cum a fost reţinută, dar şi individualizarea pedepsei şi a modului de executare a acesteia în funcţie de norma de incriminare ce va fi stabilită ca incidentă în cauză”.

Acum cinci ani, Mario Iorgulescu, la acel moment beat și sub influența cocainei, a provocat un accident pe Șoseaua Chitilei din Capitală. Nu a ținut cont de culoarea roșie a semaforului în timp ce conducea cu peste 150 de kilometri/h, a pierdut controlul volanului și a pătruns pe contrasens, lovind frontal un alt șofer care a murit pe loc.

Iorgulescu, care s-ar afla în Italia, a fost condamnat definitiv la 13 ani și 8 luni de închisoare, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în casație pe 20 iunie, astfel că dosarul său se va rejudeca.

Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Don Pepe și familia, ședință foto de lux. Poze de album în Veneția
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Klaus Iohannis este vinovat! Înseamnă ultima TRAGEDIE
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
CHIRICHEȘ, ÎN IPOSTAZE INDECENT de GUSTOASE. Foame mare pe tușă
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro