18 sept. 2024 | 21:03

Ingredientul care transformă complet gustul pilafului. Gospodinele din Dobrogea îl folosesc mereu, de asa le iese mult mai gustos

Sfaturi Culinare
Ingredientul care transformă complet gustul pilafului. Gospodinele din Dobrogea îl folosesc mereu, de asa le iese mult mai gustos
Ingredientul care transformă complet gustul pilafului. Gospodinele din Dogrogea îl folosesc mereu, de asa le iese mult mai gustos

Pilaful se numără printre cele mai apreciate preparate tradiționale din România, iar gospodinele din fiecare regiune au propriile secrete pentru a-l face unic. Deși ingredientele de bază sunt cunoscute – orez, legume, carne și supă – gospodinele din Dobrogea au un secret care transformă complet gustul pilafului.

Ce să adaugi în pilaf pentru un gust aparte

În bucătăria românească, grăsimea de pasăre, în special cea de găină sau rață, este folosită pentru a da gust multor mâncăruri. Această grăsime naturală adaugă o textură cremoasă și o aromă intensă preparatelor, fiind esențială pentru un fel de mâncare gustos și savuros. Folosirea grăsimii de pasăre în locul uleiului sau al altor grăsimi este o practică moștenită din generație în generație, iar rezultatele sunt remarcabile.

Grăsimea de pasăre este bogată în arome și se topește perfect în timpul gătitului, infuzând orezul și legumele din pilaf cu un gust bogat și delicat. Spre deosebire de uleiul vegetal sau alte tipuri de grăsimi, grăsimea de pasăre are o compoziție unică, ce o face să se încorporeze uniform în pilaf, fără să-l facă să aibă un gust greu. Aceasta adaugă o notă fină de dulceață și o savoare suplimentară, care transformă un pilaf obișnuit într-un preparat deosebit.

În rețetele dobrogene de pilaf, grăsimea de pasăre este adăugată încă de la începutul procesului de gătit. În mod tradițional, se folosește grăsime obținută de la o pasăre proaspăt sacrificată, însă poate fi utilizată și grăsimea păstrată la frigider sau congelată. În funcție de pasărea folosită, aroma poate varia: grăsimea de rață, de exemplu, conferă o savoare mai intensă decât cea de găină.

Cum se prepară pilaful, pas cu pas

Grăsimea se topește într-o tigaie la foc mic până devine lichidă. Se poate adăuga și puțin unt pentru un plus de cremozitate. Ceapa, morcovii și alte legume tocate se călesc în grăsimea de pasăre până devin moi și își eliberează aromele. Acesta este un pas esențial, deoarece grăsimea de pasăre intensifică gustul legumelor.

Orezul spălat se adaugă peste legumele călite și se amestecă bine, astfel încât fiecare bob să fie acoperit de grăsime. Acest proces face ca orezul să devină mai gustos și mai fraged. Supa de pasăre (ideal pregătită tot din pasărea de la care provine grăsimea) se adaugă treptat, permițând orezului să absoarbă lichidul și aromele. Aici intervine magia grăsimii de pasăre, care ajută la obținerea unei consistențe bogate și catifelate.

Pilaful se lasă pe foc până când orezul este complet fiert și devine cremos. Dacă pilaful se întărește pe măsură ce se răcește, se mai poate adăuga o jumătate de cană de supă, atunci când este încâlzit.

Digisport.ro
Se naște o nouă forță în România? Are peste 200.000.000 de euro și a anunțat ce echipă vrea să preia
Stirile PROTV
Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Veste mare de la Buckingham. Kate se va transforma total
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Adevărul despre Traian Băsescu. Nimeni n-a știut. Ce a făcut pe timpul lui Ceaușescu
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro