17 sept. 2024 | 21:44

Peste 5.000 de pagere au explodat in Liban. 9 persoane au murit, printre ele și fiul unui parlamentar

Politică Externă
Peste 5.000 de pagere au explodat in Liban. 9 persoane au murit, printre ele și fiul unui parlamentar

Presa internațională vorbește astăzi despre un atac feroce în Liban, în urma căruia 9 persoane au murit, și sute de oameni au fost răniți după ce le-au explodat pagerele în mâini. Imediat după acest atentat devastator, un oficial Hezbollah consideră că este „cea mai mare breșă de securitate”.

Atac feroce în Liban și „cea mai mare breșă de securitate”

În cursul zilei de marți, 17 septembrie, cel puțin nouă persoane au fost ucise și aproximativ 2.750 au fost rănite de explozia unor pagere în Liban, a declarat ministrul sănătății din Liban.

Firass Abiad a declarat că o fetiță în vârstă de opt ani s-a numărat printre cei uciși și că peste 200 de persoane se află în stare critică după ce dispozitivele de comunicare au explodat marți, rănile fiind raportate mai ales la nivelul feței, mâinilor și stomacului.

Atac feroce în Liban! 9 persoane au murit, sute de oameni au fost răniți după ce le-au explodat pagerele în mâini

După acest atac feroce în Liban, Hezbollah  a acuzat Israelul pentru seria de explozii, afirmând că acesta va primi „pedeapsa cuvenită”, potrivit unei declarații publicate de gruparea susținută de Iran, care de aproape un an face schimb de focuri transfrontaliere aproape zilnic cu Israelul.

Sute de oameni au fost răniți după ce le-au explodat pagerele în mâini

Mai mult de 200 de persoane se află în stare critică în urma exploziilor, a declarat reporterilor ministrul sănătății publice, Dr. Firas Abiad.

În contextul unei urgențe sanitare la nivel național, oficialii libanezi au ordonat populației să evite utilizarea dispozitivelor de comunicare portabile.

Mojtaba Amani, ambasadorul Iranului în Liban, a fost printre cei răniți, potrivit ambasadei țării. Într-o postare pe X, aceasta a descris rănile sale ca fiind „superficiale” și a adăugat că Amani este în stare bună.

Hezbollah a afirmat că doi dintre luptătorii săi și o fată au fost uciși în urma exploziei „pagerelor aparținând angajaților diferitelor unități și instituții Hezbollah”.

Armata israeliană nu a comentat exploziile

Un oficial Hezbollah, vorbind sub acoperirea anonimatului, a declarat că explozia pagerelor a fost „cea mai mare breșă de securitate” cu care s-a confruntat grupul de la 7 octombrie, când a început războiul Israelului împotriva Gazei ca urmare a atacurilor conduse de Hamas asupra Israelului.

Acesta a adăugat că exploziile au provenit de la pagere aparținând „angajaților din diferite unități și instituții Hezbollah”.

Atac feroce în Liban! 9 persoane au murit, sute de oameni au fost răniți după ce le-au explodat pagerele în mâini

Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea pentru explozii, dintre care unele par să fi fost surprinse de camerele de supraveghere video și distribuite pe rețelele sociale.

Hezbollah a afirmat că Israelul este responsabil pentru explozii. Conform informațiilor, exploziile au avut loc la o zi după ce Israelul a anunțat un nou obiectiv de război, alimentând temerile privind o nouă ofensivă militară în Liban.

Autoritățile spun că 9 persoane au murit, printre ele și fiul unui parlamentar

Printre cele 9 persoane decedate în urma exploziilor pagerelor, unul dintre cei uciși a fost Muhammad Mahdi, fiul lui Ali Ammar, membru al Hezbollah în Parlament, potrivit Agenției Naționale de Știri, care este condusă de stat.

Hezbollah spune că a distribuit pagere membrilor, dintre care mulți au încetat să mai folosească telefoane mobile de teamă că Israelul ar putea folosi dispozitivele pentru a-i urmări și monitoriza.

„Ministerul solicită tuturor cetățenilor care dețin dispozitive de comunicare fără fir să stea departe de ele până când adevărul despre ceea ce se întâmplă este dezvăluit”, a declarat Ministerul Sănătății, potrivit NNA.

Nu a fost clar dacă exploziile au făcut parte dintr-un atac coordonat, ceea ce ar reprezenta o breșă de securitate semnificativă pentru Hezbollah.

Atac feroce în Liban! 9 persoane au murit, sute de oameni au fost răniți după ce le-au explodat pagerele în mâini

Matt Miller, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat reporterilor în cadrul unei ședințe de informare că SUA nu au avut cunoștință de „incident” în prealabil și că „adună informații” despre detonări.

„Acest atac feroce în Liban este o escaladare israeliană periculoasă și deliberată”

Ministerul libanez de Externe a condamnat ceea ce a numit un „atac cibernetic israelian”, adăugând că va depune o plângere privind detonările la Consiliul de Securitate al ONU.

„Această escaladare israeliană periculoasă și deliberată este însoțită de amenințările israeliene de a extinde domeniul de aplicare al războiului către Liban pe scară largă și de intransigența pozițiilor israeliene care solicită mai multă vărsare de sânge, distrugere și devastare”, se arată într-o declarație a ministrului.

Israelul a avertizat Statele Unite, cel mai apropiat aliat al său, că acțiunea militară ar fi probabil singura modalitate de a aborda ostilitățile în creștere cu Hezbollah.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că cabinetul său de securitate și-a actualizat lista de obiective de război pentru a include întoarcerea în siguranță a locuitorilor care au fost strămutați din casele lor din apropierea frontierei de nord din cauza lunilor de lupte cu Hezbollah.

„Israelul va continua să acționeze pentru a pune în aplicare acest obiectiv”, a declarat biroul prim-ministrului.

Hezbollah a promis că va continua atacurile

Mii de oameni au fost strămutați de ambele părți ale frontierei dintre Israel și Liban în lunile care au trecut de când Israelul a început o ofensivă în Gaza, în urma atacurilor teroriste din 7 octombrie conduse de Hamas. Hezbollah a promis că va continua atacurile până la încheierea asaltului Israelului asupra Gazei.

Tensiunile dintre Israel și Hezbollah, o miliție și un partid politic puternic care s-a format în 1986 și a devenit puternic după ce Israelul a invadat sudul Libanului în urmărirea luptătorilor Organizației pentru Eliberarea Palestinei, au crescut în timpul războiului din Gaza.

Atac feroce în Liban! 9 persoane au murit, sute de oameni au fost răniți după ce le-au explodat pagerele în mâini

Luna trecută, Israelul a lovit Libanul cu ceea ce a declarat a fi atacuri preventive pentru a preveni planurile Hezbollah de a lansa un atac de amploare peste granița comună a țărilor.

Atacurile au avut loc la câteva săptămâni după ce un important comandant Hezbollah, Fouad Shukur, a fost asasinat de Israel. Hezbollah s-a răzbunat prin lansarea unui atac cu dronă asupra bazei israeliene Glilot, situată în apropiere de Tel Aviv.

Diplomații internaționali, în special cei din SUA și Franța, lucrează de luni de zile la dezescaladarea conflictului dintre Hezbollah și Israel într-un efort de a limita războiul din Gaza.

Digisport.ro
De la "țeapă" la "lovitură": englezii au făcut topul transferurilor la Tottenham! Locul ocupat de Drăgușin
Stirile PROTV
Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Ce ingrediente conțin celebrele nuggets de la McDonald’s? Reprezintă unul dintre cele mai adorate produse de către copii
EVZ.ro
Veste mare de la Buckingham. Kate se va transforma total
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Victor Slav și Selina, ceartă pe mâncare. Tensiuni uriașe în cuplu
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Ungaria pune stop la graniță. Ungurii vor să schimbe regulile în UE. Anunț de la Budapesta
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro