Ciclonul Boris a făcut ravagii în mai multe țări din Europa în acest weekend. Deși meteorologii l-au anticipat, nimeni nu s-a așteptat să lovească cu atâta forță. În România, Polonia, Cehia, Slovacia și Austria au fost inundații care au provocat pagube materiale importante și pierderi de vieți omenești. Specialiștii au explicat de ce a fost acest ciclon atât de puternic.
Ciclonul Boris, format în nordul Italiei, a adus cantități extreme de apă în Europa Centrală și de Est, precum și vânt puternic și temperaturi scăzute, iar în unele zone montane a nins. Prognozele arată că ploile vor continua cel puțin până luni seara, pe măsură ce ciclonul înaintează.
Autoritățile din Cehia au descris acest fenomen drept unul care apare o dată la 50 de ani. În această țară a plouat în trei zile cât plouă în mod obișnuit în trei luni, iar furtunile au avut un impact devastator. Specialiștii au explicat care sunt motivele pentru care ciclonul a fost atât de violent în mai multe țări din Europa.
În primul rând, este vorba despre poziționarea furtunii. Ciclonul a atras aer rece din nord, care s-a amestecat cu umezeala ridicată din apele neobișnuit de calde ale Mării Mediterane și Mării Negre.
În al doilea rând, presiunea scăzută s-a deplasat foarte încet în aceleași zone. A rămas blocată într-un loc, ceea ce înseamnă că furtuna a fost prinsă între două zone de presiune ridicată, una în vest și alta în est.
”Într-adevăr foarte puternice intemperii sunt revăzute în aceste zile în Europa Centrală și de Est din cauza a ceea ce se anunță o veritabilă catastrofă climatică – furtuna Boris. Situația se explică printr-un conflict de mase de aer, unul polar maritim ce coboară asupra Europei de Vest în timp ce o depresiune activă se situează între Marea Adriatică, la fel precum Marea Mediterana rămasă caldă, și Polonia.Așadar, un puternic conflict de mase de aer se manifestă între vestul și estul Europei în urma unui decalaj termic de 10 grade pe sute de km. În același timp e de remarcat faptul că potrivit previziunilor, depresiunea ar putea lua un caracter staționar pentru câteva zile, cu ploi viluviene în Europa centrală – Austria sau Cehia – de ordinul între 200 și 400 l mp local”, a explicat climatologul Mircea Duțu, la România TV.
Furtunile violente au dus la pierderi de vieți omenești atât în țara noastră, cât și în străinătate. În cursul zilei de sâmbătă, autoritățile române au confirmat patru decese în zona județului Galați, din cauza inundațiilor. Duminică a fost confirmat și al cincilea deces. În Austria, un pompier a murit încercând să salveze o persoană luată de ape. Și în Polonia o persoană s-a înecat din cauza inundațiilor.
Mii de locuințe au rămas fără curent electric în Polonia, lângă granița cu Cehia. Și la Galați au fost întreruperi ale energiei electrice în sute de gospodării. Autoritățile au mobilizat armata, pentru a ajuta sinistrații și pentru a împărți alimente și alte obiecte necesare.
Meteorologii spun că norii de ploaie se vor deplasa spre vest, județele din Banat și Crișana fiind sub cod galben de ploi în orele următoare. În paralel, în Moldova se menține codul roșu de inundații, iar 25 de școli și grădinițe din localitățile afectate și-au suspendat cursurile luni și marți.