ANM a emis avertizări de vreme instabilă, care vizează trei sferturi de țară. Codurile galben și portocaliu de ploi și furtuni sunt valabile începând de vineri până sâmbătă după-amiaza. La ce să ne așteptăm din punct de vedere meteo pentru restul lunii septembrie.
Toamna pare să își intre tot mai mult în drepturi, iar vremea devine din ce în ce mai instabilă. ANM a emis o avertizare cod galben de precipitații, valabilă de vineri, 13 septembrie, ora 18, până sâmbătă, 14 septembrie, la ora 15. În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Olteniei și al Munteniei vor fi averse însemnate cantitativ, spun meteorologii.
Ploile vor fi însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, care va depăși la rafală 60 km/h. Cantitățile de precipitații vor fi de 20-25 l/mp și, izolat, peste 40-50 l/mp.
Nouă județe din țară se află sub atenționare cod portocaliu de ploi și vijelii. În Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava cantitățile de precipitații vor depăși 60 l/mp și, izolat, 70-80 l/mp, anunță ANM.
Specialiștii ANM avertizează că luna septembrie va fi capricioasă din punct de vedere meteorologic. Temperaturile ridicate și episoadele cu precipitații abundente vor alterna până la finalul lunii. Meteorologii îi sfătuiesc pe români să țină cont de avertizările meteo și să nu ignore atenționările de tip cod galben sau cod portocaliu.
”O alternanță termică semnificativă, dacă luăm în considerare – cel puțin prima decadă a lunii septembrie – care a fost mai degrabă caracterizată ca fiind un sezon de vară, luând în considerare temperaturile de 35 și peste 35°C, temperaturi specifice unei zile de caniculă. Desigur că vremea frumoasă, în care să vorbim din nou de temperaturi de 25°C, care reprezintă maxima unei zile de toamnă, sunt de așteptat din nou de la mijlocul săptămânii viitoare.
La acest moment, septembrie este o lună a alternanțelor termice, o lună mai bogată în precipitații și asta este bine având în vedere, de altfel, seceta pedologică de lungă durată și extremă care a afectat în bună parte din țară culturile din această primăvară”, a explicat Elena Mateescu, director ANM.