09 sept. 2024 | 19:04

Ce trebuie să faci dacă varza murată face floare imediat după ce o pui în butoi. Amestecul care te ajută să o salvezi

Sfaturi Culinare
Ce trebuie să faci dacă varza murată face floare imediat după ce o pui în butoi. Amestecul care te ajută să o salvezi

Fermentarea verzei murate poate fi o experiență frustrantă atunci când apar probleme neașteptate, cum ar fi formarea de „floare” la suprafață, adică apariția mucegaiului sau a unei pelicule albe de drojdii. Acest fenomen este destul de comun și nu înseamnă neapărat că varza este stricată, dar necesită acțiuni imediate pentru a preveni deteriorarea gustului și a calității verzei murate. Iată ce trebuie să faci dacă te confrunți cu această situație:

Îndepărtează floarea imediat

În primul rând, trebuie să îndepărtezi floarea sau pelicula albă de la suprafața lichidului din butoi. Folosește o lingură curată sau o spumieră pentru a aduna tot ce se poate, având grijă să nu deranjezi prea mult varza. Acest pas este esențial pentru a preveni răspândirea mucegaiului sau a drojdiilor în straturile inferioare ale verzei.

Curăță marginile butoiului

După îndepărtarea florii, șterge bine marginile și interiorul butoiului unde s-ar putea acumula resturi de mucegai sau drojdii. Poți folosi un șervețel sau o cârpă curată îmbibată în apă cu oțet, care va ajuta la igienizarea suprafețelor și la prevenirea apariției altor bacterii nedorite.

Adaugă apă sărată proaspătă

Pentru a ajuta la refacerea mediului de fermentare, poți adăuga un strat subțire de apă sărată proaspătă (o soluție de saramură, proporție de o lingură de sare la un litru de apă). Aceasta va ajuta la restabilirea nivelului de sare necesar pentru o fermentație corectă și va preveni reapariția mucegaiului.

Folosește hrean sau frunze de vișin pentru protecție

Pentru a preveni reapariția mucegaiului, poți adăuga câteva felii de hrean sau frunze de vișin deasupra verzei. Hreanul are proprietăți antimicrobiene și ajută la menținerea verzei crocante, în timp ce frunzele de vișin ajută la stabilizarea fermentației.

Verifică zilnic butoiul

În primele săptămâni de fermentare, este important să verifici zilnic butoiul pentru a observa orice semn de floare sau miros neplăcut. Îndepărtarea promptă a oricăror urme de mucegai va ajuta la menținerea calității verzei murate.

Asigură-te că varza este bine acoperită cu lichid

Unul dintre motivele principale pentru formarea florii este expunerea verzei la aer. Asigură-te că varza este mereu acoperită complet de lichidul din butoi. Dacă nivelul saramurii scade, adaugă apă sărată suplimentară pentru a menține totul sub lichid.

 Reglează temperatura de fermentare

Temperatura de fermentare este crucială. Varza murată trebuie ținută la o temperatură de aproximativ 15-18 grade Celsius pentru o fermentare optimă. Temperaturile prea ridicate favorizează dezvoltarea mucegaiului, în timp ce temperaturile prea scăzute încetinesc fermentația.

Nu acoperi butoiul ermetic

Butoiul nu trebuie închis ermetic în timpul fermentării, deoarece gazele produse trebuie să aibă unde să iasă. Acoperă butoiul doar cu un capac lejer sau cu o pânză curată, pentru a permite circulația aerului și evitarea acumulării de presiune.

Adaugă puțin oțet în saramură

Dacă floarea continuă să apară, poți adăuga puțin oțet în saramură (aproximativ 100 ml la 10 litri de apă), care va acidifica mediul și va ajuta la controlul drojdiilor și bacteriilor nedorite.

Folosește apă fără clor

Apa folosită pentru murat trebuie să fie fără clor, deoarece clorul poate inhiba fermentația corectă. Dacă nu ai apă filtrată, lasă apa de la robinet să stea câteva ore înainte de a o folosi, pentru a permite clorului să se evapore.

Aplicând aceste trucuri, vei reuși să controlezi procesul de fermentare și să obții o varză murată delicioasă, fără probleme de mucegai sau floare. Varza murată necesită atenție și îngrijire în primele zile de fermentare, dar rezultatul va merita efortul!

 

 

Parteneri
Doliu în România. A murit un fost mare istoric
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'Sunt cea mai binecuvântată! Doamne, îți mulțumesc!' Lidia Buble, anunț de ultimă oră pentru fanii ei. Artista e în culmea fericirii! Felicitări!
Unica.ro
Toți șoferii încalcă aceste reguli. Greșelile cel mai des întâlnite în trafic
EVZ.ro
Cum va arăta casa Valeriei Lungu. Imagini cu viitoare locuință a influenceriței: “Încă din adolescență visam…”
Spynews
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertisment pentru cei care folosesc numerar
Capital.ro
Imagine rară cu Silvia Chifiriuc și Petre Roman. Cum au fost surprinși cei doi în Iași. „O pereche minunată”. Petre Roman nu se mai vopsește
Avantaje
BOALA SECRETĂ a lui Donald TRUMP. I-a schimbat COMPLET toată VIAȚA
Mediaflux
Cătălin Bordea, urare "specială" de ziua de naștere a lui Radu Bucălae. Ce fotografie a publicat juratul iUmor / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Maria Popovici a dezvăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro